Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Akateemisen ase: kirjagondoli

Blogit Kirjailijan päiväkirja 8.12.2015 12:06
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Akateeminen kirjakauppa aikoo säilyttää Esplanadin Kirjatalon aseman Pohjois-Euroopan parhaana kirjakauppana ainakin valikoimansa osalta, vaikka tilasta nipistetään kaksi kerrosta.

Tällä hetkellä lippulaivamyymälässä on noin 40 000 eri nimikettä ja muissa myymälöissä 10 000–11 000 nimikettä. Ostojohtaja Robin Sandelin lupaa, että nimikemäärä pyritään pitämään jatkossakin lähellä näitä lukemia.

Kääntäen ilmaistuna nimikemäärä vähenee muttei paljoa.

Akateeminen kirjakauppa esitteli uutta konseptiaan lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin legendaarisessa Akateemisen johtajan huoneessa Alvar Aallon suunnitteleman Kirjatalon kolmoskerroksessa. Akateemista Bonnierin omistukseen päätymisen jälkeen luotsannut Bo Holmberg näytti havainnekuvia uudesta interiööristä, jossa kirjakauppa jakautuu kuuteen ”huoneeseen” ja jossa myyntipöytien (”kirjalaivojen”) väleihin on aseteltu kirjoja hyvin imeviä esittelyhyllyjä, joita hän nimitti kirjagondoleiksi.

Gondolien avulla samaan tilaan saadaan Holmbergin mukaan mahtumaan kaksinkertainen määrä kirjoja nykyiseen verrattuna.

Kuusi ”huonetta” eli tavallisemmalla kielellä ilmaistuna osastoa ovat kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, pokkarit, lasten- ja nuortenkirjallisuus, koulukirjat ja paperitavarat. Lippulaivamyymälän uudistuksen myötä paperitavarat siirtyvät yläkertaan nykyisen lasten- ja nuortenkirjaosaston paikalle, kun taas lasten- ja nuortenkirjojen osasto palaa alakerran perälle, josta se muutti muutama vuosi sitten yläkertaan.

Akateemisen johtajat sanoivat panostavansa lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Uudelle lastenosastolle tulee esimerkiksi pieni lava, ”lasten kohtaamispaikka”, jolla voi järjestää tapahtumia. Ylipäätään tapahtumaideoita Akateemisen johdolla on kuulemma pilvin pimein.

Kuuden osaston lisäksi lippulaivamyymälän alakertaan tulee paljon keskustelua herättänyt kulttuurilehtiosasto. Muutoin kerrosjako pysyy ennallaan: kaunokirjallisuus hallitsee alakertaa, tietokirjallisuus yläkertaa.

Myymälät uudistuvat asteittain ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Kirjatalon myymälän jälkeen suurin yksikkö on Turun Hansakorttelissa sijaitseva Akateeminen.

Kirjatalon kellarikerrokseen ja kolmanteen kerrokseen Stockmann etsii vuokralaisia. Akateemisen väellä ei ainakaan virallisesti ollut tietoa siitä, millaisia vuokralaiset voisivat olla, mutta haussa lienee vähittäiskaupan yhtiöitä. Maanalainen kulkuyhteys Kirjatalosta Stockmannin tavarataloon säilyy.

Bonnier osti Akateemisen kirjakaupan Stockmannilta kesällä, ja omistus vaihtui lokakuussa. Alkutaipaleella on ollut ongelmia kirjojen täydennyksessä ja Stockmannin kanta-asiakaskortin toimimisessa, mutta nyt tekniikan pitäisi toimia.

Akateeminen kuuluu Bonnier Books -liiketoimintaryhmään samoin kuin Bonnier Books Finland, joka kustantaa kirjoja muun muassa WSOY- ja Tammi-kustantamobrändien alla, sekä Adlibris-verkkokirjakauppa. Yritykset ovat toistensa sisaryhtiöitä.

Kun kysyin Bo Holmbergilta, onko Akateemisen ja Adlibriksen kesken suunnitteilla yhteistyötä esimerkiksi logistiikassa, ympäripyöreä vastaus sisälsi viittauksen tehokkuuden hakemiseen. Otan vapauden tulkita vastausta niin, että kaksi kirjakauppaa ei tarvitse kahta kokonaan omaa konehuonetta.

Kuinka joulumyynti on sujunut?

”Marraskuun lopulta alkaen tilanne on ollut hyvä. Tällä hetkellä myydään paljon Laura Lindstedtin Finlandia-voittajaa Oneironia ja Jens Lapidusta”, Robin Sandelin sanoo.

”Vuosi vuodelta kirjojen joulumyynti on siirtynyt lähemmäs joulua”, Akateemisen markkinointipäällikkö Cia Branders lisää.

Suomen Kuvalehteä kustantaa Otavamedia, joka kuuluu samaan Otava-konserniin Suomalaisen kirjakaupan kanssa. Kirjoittajan pääasiallinen kustantaja on WSOY, joka kuuluu Bonnier Books Finlandiin, jonka sisaryritys Akateeminen kirjakauppa on.