Aikuisten aarteenetsintä täyttää kirjakoulun kesästä toiseen

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ajattelin olevani ovela. Kun Tellervo Koivisto tulisi kertomaan, kuinka Tellervo Koivistosta tuli Tellervo Koivisto, Sylvään koulun juhlasali olisi täynnä viimeistä seisomapaikkaa myöten.

Olin oikeassa. Jo kymmenen minuuttia ennen esityksen alkua ihmiset kääntyivät ovelta pois, koska eivät mahtuneet sisään.

Koska pitkälti toista tuhatta ihmistä olisi juhlasalissa, muualla Vanhan kirjallisuuden päivillä olisi väljää. Saisin lounaan jonottamatta, pääsisin kiertelemään rauhassa myyntiosastoilla. Siksi en ollut mennyt varaamaan itselleni paikkaa salista – voisinhan katsella ohjelmanumeron myöhemmin täältä.

Tässä päättelyni meni vikaa. Vaikka sali oli tupaten täynnä, myös muualla Sylvään koululla ja sen pihapiirissä oli runsaasti ihmisiä, jotka kävivät yksitellen läpi antikvariaattien kirjahyllyjä ja lueskelivat tekemiään ostoksia auringonpaisteessa.

Tämän kokemuksen perusteella uumoilen, että tämänvuotisten Vanhan kirjallisuuden päivien lauantai oli ainakin lähellä viime vuosien lauantaipäivien yleisöennätystä. Pääsymaksuttoman tapahtuman yleisömäärää ei tiedetä tarkasti, mutta yleisen arvion mukaan kaksipäiväinen kirjan juhla on viime vuosina kerännyt pyöreästi 15 000 kävijää. Sitä voi suhteuttaa vaikkapa pääsymaksullisten Jyväskylän kirjamessujen (viime vuonna 10 400 kävijää) ja kolmipäiväisten Turun kirjamessujen (23 400) kävijämääriin. Kaiken lisäksi väenpaljous kerätään kesä-heinäkuun taitteen tapahtumien superviikonloppuna.