800 metrin vetoja

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kävin Hyvinkäällä avaamassa peruskoulun kulttuuripäivän, jonka aikana oppilaat saivat tutustua työpajoissa erilaisiin taidemuotoihin. Pidin puheenvuoron noin viidellesadalle 3.–9.-luokkalaiselle. Olisi helpompaa sopeuttaa sanansa kuulijoille, jos kuulijakunta koostuisi kolmasluokkalaisista ja sijoitusammattilaisista, mutta kolmas- ja yhdeksäsluokkalaisten tavoittaminen samalla puolen tunnin puheenvuorolla vaati vähän miettimistä.

Kun kirjailija käy koulussa, opettajiston ja kirjastoväen ilmeinen taka-ajatus on, että kirjailija kannustaisi oppilaita lukemaan. Olen siinä vähän huono, sillä vaikka keksin tukuittain kirjojen lukemisesta seuraavia hyviä asioita, minusta tärkein syy lukea kirjoja on se, että se on kivaa.

Kaunokirjallisuutta lukemalla tutustuu toisiin ihmisiin. Kirjallisuudesta oppii ihmisistä ja ihmisestä. Toisaalta niinpä oppii myös keskustelemalla ihmisten kanssa.

Romaanin lukeminen vaatii keskittymistä ja opettaa pitkäjänteisyyttä, joka ei ole lainkaan hyödytön taito alituisen meilientsekkaamisen ja Facebookin vilkuilemisen kulttuurissa. Ei keskittyminen silti kirjaa vaadi, ja voi lukemisenkin keskeyttää tsekatakseen meilit. Itse teen sitä luvattoman paljon.

Kirjallisuuden lukeminen kehittää mielikuvitusta, mutta leikit ne vasta kehittävätkin. Kaunokirjallisuuden lukeminen kehittää kielen tajua ja vivahteita, mutta oppiihan käyttötaidon lukemalla lehtiä tai tietokirjallisuutta, ja niitä lukiessaan saattaa omaksua tietojakin.