Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kymmenen vuotta teosta

Blogit Kirjailijan päiväkirja 21.1.2014 08:41
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjankustantamo Teos juhlii huomenna kymmenvuotissyntymäpäiviään. Juhlaan on aihetta. Teos on tehnyt sen, mitä aikoinaan aikoi, ja menestynyt.

Muuttoa varten pakkaillessani selailin säästämiäni vanhoja kustantamoiden katalogeja. Kymmenen vuotta sitten, keväällä 2004, minulta ilmestyi kolme kirjaa: romaani aikuisille, romaani lapsille ja tietokirja kesäolympialaisista. Syksyllä julkaistiin vielä nuortenromaani. Kaikki Tammen kustantamina.

Se oli kirjankustantamisen hullua aikaa, jolloin nimikkeitä julkaistiin paljon ja kustantamot kisailivat markkinaosuuksilla. Kirjat myivät sen verran, että kustantaja saattoi kohtuullisen luottavaisin mielin ottaa lisänimikkeen ohjelmaansa. Tuskin se paljon tappiota tekisi, ja aina jotkin kirjat osoittautuivat hiteiksi. Siksi kannatti satsata ja pitää laajaa listaa.

Silloin Suomessa oli neljä suurta kustantamoa: WSOY, Otava, Tammi ja Gummerus. Vielä vähän aiemmin olisi tuntunut hullulta ajatukselta, että kukaan lähtisi vakavissaan haastamaan niitä. Kahdella suurimmalla oli yli satavuotiset perinteet ja omat komeat kivitalot Helsingin arvoalueella. Perinteiset kustantamot omistivat suuria painolaitoksia.