25 miljoonan dollarin käsikirjoitukset kelpaavat Grishamillekin – suomalaisten harvinaisuuksien hinnat liikkuvat vain tuhansissa euroissa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

F. Scott Fitzgerald kirjoitti romaaniensa käsikirjoitukset kynällä, kaunokirjoituksella. Liuskoilla on yliviivauksia ja päällekirjoituksia.

Tämän voi kuka tahansa havaita omin silmin, sillä esimerkiksi hänen kuuluisimman romaaninsa Kultahatun alkuperäisiä käsikirjoitusliuskoja voi selailla netissä Pricetonin yliopiston digitaalisessa kirjastossa, jonne yliopisto on digitoinut käsikirjoituksen kauttaaltaan.

Alkuperäiset käsikirjoitukset ovat Princetonin yliopiston tarkoin vartioituja aarteita, ainakin mikäli John Grishamia on uskominen. Grishamin uusimmassa suomennetussa romaanissa Caminosaari (suom. Jorma-Veikko Sappinen, WSOY 2018) viiden romaanin originaalikäsikirjoitukset varastetaan.

 

Välttääkseen vakuutuskorvausten maksamisen – romaanissa käsikirjoitukset on vakuutettu 25 miljoonasta Yhdysvaltain dollarista – vakuutusyhtiötä lähellä oleva taho ryhtyy tekemään omaa jäljitystyötä. Se palkkaa aloittelevan kirjailijan Mercer Mannin hankkimaan tietoa kirjakauppiaasta, jonka hallussa käsikirjoitusten uskotaan olevan.