Väinö Linna uhkasi "nostaa dynamiittishekillä pankista rahaa" – WSOY:n pääjohtaja lähetti esikoiskirjailijalle suorasanaisen vastauksen

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Väinö Linna vuonna 1947. Samalla kuvalla WSOY mainosti myös kirjailijan toista romaania Mustaa rakkautta. Kuvaaja tuntematon.

”Ellei muu auta niin minä nostan dynamiittishekillä pankista rahaa”, uhkasi Väinö Linna kustantajaansa WSOY:tä 9. kesäkuuta 1948 kirjoittamassaan kirjeessä.

Tuleva kansalliskirjailija eli pahassa rahapulassa. Hänen esikoisromaaninsa Päämäärä oli ilmestynyt vuotta aiemmin, ja paraikaa hän työskenteli toisen romaaninsa Mustan rakkauden parissa.

Jo edelliskesänä, heti Päämäärän julkaisemisen jälkeen, Linna oli pyytänyt WSOY:tä maksamaan hänelle kuukausittain 10 000 markkaa viiden kuukauden ajan, jotta voisi kirjoittaa toisen romaaninsa. ”Korottomaksi lainaksi”, kuten hän oli muistuttanut.

Kymmenentuhannen markan ”kuukausiraha” vastasi suunnilleen Linnan Finlaysonilta saamaa palkkaa, joka oli parituhatta markkaa viikossa. 10 000 vuoden 1948 markkaa vastaa inflaatiokorjattuna 470 nykyeuroa.