100-vuotisitsenäisyysjuhlavuoden raati otti suunnan tulevaan – Finlandia ei painu jatkosodan poteroihin

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Jos tänä vuonna ilmestyneestä proosakirjallisuudesta valitsee summanmutikassa yhden teoksen, se sijoittuu todennäköisimmin jatkosodan aikaan, tarinalla on heterodiegeettinen kertoja ja suljettu loppu”, sanoi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valinneen raadin puheenjohtaja Aleksis Salusjärvi kuuden ehdokkaan julkistamistilaisuudessa pitämässään puheessa.

Raati ei selvästikään valinnut ehdokkaita summanmutikassa. Tämänvuotinen Finlandia-lista katsoo tulevaisuuteen, erityisesti esteettisesti.

Tänä vuonna on ilmestynyt kaksi megalomaanista suomalaista romaanitaidetta eteenpäin vievää teosta, Miki Liukkosen O ja Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extra. Ennalta jännitin, kumpi niistä mahtaisi päästä Finlandia-finaaliin. Raati teki rohkean vedon ja poimi kuusikkoon molemmat.

Raatiin kuuluivat kulttuuritoimittaja Salusjärven lisäksi Helsinki Lit -tapahtuman tuottaja Heidi Backström ja entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla.

Vaikka O:ta ja Jatkosota-extraa yhdistää esteettinen avantgardisuus ja laaja koko, ne ovat keskenään melko erilaisia teoksia. Liukkonen kirjoittaa helposti luettavaa ja etenevää yksityiskohtavyörytystä, jossa eri tarinalinjat etenevät loogisessa järjestyksessä. Esiin nousee neurooseja ja värejä, lukija jäsentää koherenttiutta.