Propagandaa rokotteilla

Venäjän tukemat mediat ovat välittäneet kuvaa epäluotettavista länsivalmisteista. Venäjä haluaa myydä omaa rokotettaan Itä-Eurooppaan ja kehittyviin maihin.

ulkomaat 10.12.2020 07:30
mika Horelli
Sputnik V -rokotepulloja Biocad-bioteknologiayrityksen tiloissa Pietarissa 4. joulukuuta.
Sputnik V -rokotepulloja Biocad-bioteknologiayrityksen tiloissa Pietarissa 4. joulukuuta. © ANTON VAGANOV/REUTERS/LK

Venäjä käy koronarokotteiden ympärillä vaikuttamiskampanjaa.

Venäläisissä ja maan tukemissa tiedotusvälineissa on levitetty kyseenalaisia väitteitä ja väärää tietoa länsimaissa kehitteillä olevista rokotteista. Uutisissa epäillään niiden luotettavuutta.

”Länsimaiset valmistajat nojaavat teknologioihin, jotka ovat kokeellisia ja vähän tutkittuja eikä niitä ole todettu toimiviksi pitkäaikaisessa käytössä”, totesi Venäjän omaa Sputnik V -rokotetta rahoittavan rahaston johtaja Kirill Dmitriev haastattelussa, joka julkaistiin useissa Venäjän tukemissa medioissa Itä-Euroopassa.

Venäjällä on levitetty muun muassa brittilehti Mirrorin uutista, jossa varoitetaan, että länsirokotteista seuraa pysyvä kuume ja päänsärky.

Jutuissa on kerrottu myös, että rokotehankkeissa on itse asiassa kyse lääketehtaiden johtajien ahneudesta. Venäläisen RT-uutiskanavan mukaan amerikkalaisen Pfizerin rokotteen todellisena tavoitteena on kerätä miljoonavoittoja lääkeyhtiön johtajille. Venäläisten levittämissä uutisissa myös lääkeyhtiö Modernan johtoa syytetään kymmenien miljoonien eurojen rahastamisesta.

Sisältö