Venäjä aktivoitui heti, kun Yhdysvalloissa demokratia joutui iskun kohteeksi: ”Ottaa siitä kaiken riemun irti”

"Metodiksi näyttää valitun kärjistävä uutisointi ja kommentointi", sanoo Venäjän ja Euraasian tutkimuksen apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.
Ulkomaat 7.1.2021 16:49
Donald Trumpin tukijat rikkoivat ikkunoita ja kalusteita kongressitalossa ja varastivat tavaroita työpöydiltä. Seinissä oli ilmeisesti myös luodinreikiä.
Donald Trumpin tukijat aiheuttivat hävitystä kongressitalossa Washingtonissa 6. tammikuuta 2020. © Olivier Douliery/AFP/Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentinvaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat valtasivat 6. tammikuuta kongressirakennuksen Washingtonissa monien kommentaattoreiden mielestä vallankaappaushaluja uhkuvalla tavalla.

Sekava tilanne on aktivoinut Venäjän toimintaa.

”Venäjä ottaa siitä kaiken riemun irti. Sen se tekee aivan varmasti. Tavoite on nähdäkseni kuitenkin maksimaalisen hyödyntämisen sijaan asettaa Yhdysvaltojen demokraattinen instituutio naurunalaiseksi”, sanoo Helsingin yliopiston Venäjän ja Euraasian tutkimuksen apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Hän huomasi, että Venäjä aloitti informaatiovaikuttamisen välittömästi kongressirakennuksen valtaamisen jälkeen muun muassa eri sosiaalisen median alustoilla. Samoin ovat toimineet monet Venäjän parlamentin jäsenet, niin ylä- kuin alahuoneessakin.