Turvapaikan saaneiden matkat kotimaahan puhuttavat Euroopassa, Suomessa lupia perutaan matkustelun takia ”muutama vuodessa”

Myös Suomen viranomaiset harkitsevat matkustelun vaikutuksen suojeluasemaan tapauskohtaisesti.
Ulkomaat 27.8.2019 20:50
Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa oleskelulupa perutaan vuosittain muutamalta kansainvälistä suojelua saaneelta henkilöltä sen takia, että tämä on matkustanut kotimaassaan. © Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Turvapaikan saaneiden henkilöiden matkustelu kotimaassaan on herättänyt keskustelua eri puolilla Eurooppaa. Belgian viranomaisten mukaan suurin syy maasta turvapaikan saaneiden pakolaisaseman peruuttamiseen on se, että he matkustelevat maissa, joista ovat virallisesti paossa.

Vuonna 2018 jo myönnetyn turvapaikan Belgiasta menetti yhteensä 217 pakolaista. Aikaisempina vuosina luku on ollut keskimäärin 60–70 henkilöä vuodessa. Kotimaassa lomailun ohella suurimpia syitä turvapaikan menettämiseen olivat syyllistyminen rikoksiin tai turvapaikkaa hakiessa annettujen tietojen paljastuminen valheellisiksi.

Belgia myönsi pelkästään yhden vuoden aikana eli vuonna 2018 pakolaisstatuksen yhteensä 8 700 henkilölle. Kokonaisuuden kannalta kysymys on siis pienestä, mutta kiusallisesta ongelmasta, joka syö turvapaikkajärjestelmän uskottavuutta.