Tällainen mies on Unkarin pääministeri Viktor Orbán – viisas ja juonikas populisti

Ulkomaat 12.1.2011 14:15
Viktor Orbán 1998 pääministeriksi noussut 35-vuotias Viktor Orbán oli Unkarin nuorin pääministeri sataan vuoteen.  Kuva Attila Kisbendek / AFP / Lehtikuva.

Vajaa vuosi sitten Unkarin pääministeri Viktor Orbán, 47, hankki keskustaoikeistolaiselle Fidesz-puolueelleen veret seisauttavan vaalivoiton. Nyt tunteita nostattaa uusi medialaki. Se antaa valtion viestintävirastolle muun muassa oikeuden sakottaa mediaa, joka julkaisee loukkaavaksi tulkittavaa aineistoa. Rangaistuksena voi olla jopa toimiluvan menettäminen.

EU-komissio on kertonut aloittavansa medialain tutkinnan.

Saksa ja Ranska ovat arvostelleet lakia voimakkaasti. Orbán puolestaan on tyrmännyt kritiikin ja kehottanut niitä tutkimaan omia lehdistölakejaan. Hänen mukaansa Unkari voi muuttaa lakia, mutta vain jos EU niin vaatii. Sen verran madjaari kuitenkin myönsi, että maan vuoden alusta käynnistynyt EU-puheenjohtajakausi sai surkean alun.

Räväkkä kritiikki ei juuri hetkauta Orbánin hallintoa. Fidesz-puolueella on kahden kolmasosan enemmistö, jolla se voi ajaa mieluisiaan lakeja parlamentissa. Puolue kykenee esimerkiksi muuttamaan maan perustuslakeja ja pystyy helpottamaan kaksoiskansalaisuuden saantia miljoonille naapurimaissa asuville etnisille unkarilaisille.

Myös Orbánin oma asema vaikuttaa vakaalta. Karismaattiseksi luonnehdittu pääministeri on kansan keskellä suosittu johtaja, joka ei suostu kumartelemaan suuria EU-maita.

Jo 1980-luvun lopulla nuorena lakitieteen opiskelijana hän kohautti suosittelemalla Unkarin kommunistijohtoa vaatimaan neuvostojoukkojen vetäytymistä maasta. Kansa palkitsi Orbánin äänestämällä hänet puolueineen parlamenttiin maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1990.

Tiukkoja käännöksiä

Keskiluokan ääniin ja kannatukseen tukeutuva Orbán on välillä kuin tuuliviiri. Toisaalta hän kannattaa kilpailuun perustuvaa taloutta, mutta samaan aikaan hyväksyy sen, että hänen oma hallituksensa puuttuu markkinoiden liikkeisiin.

Uutistoimistojen haastatteluissa hän on muun muassa kertonut tekevänsä tiukan pesäeron oikealle ja vasemmalle. Samalla hän kuitenkin totesi olevansa vastaanottavainen niiden kannattajille.

Orbánia on muun muassa luonnehdittu viisaaksi, juonikkaaksi ja populistiksi. Orbánin hallituksen harjoittama politiikka taas on ollut sekoitus häikäilemätöntä pragmaattisuutta ja ideologista kiihkoa. Kannattajilleen hän on isänmaanystävä.

Myös Fidesz-puolue on tutkijoiden mukaan aatteiltaan joustava ja mukautuu kekseliäästi valitsijakunnan mielenliikkeisiin.

Viktor Orbán ja hänen puolueensa nousivat valtaan huhtikuussa 2010 kammettuaan kahdeksan vuotta maata hallinneet sosialistit hallituksesta. Orbán johtaa maata nyt toista kertaa. Ensimmäisestä pääministerikaudestaan 1998-2002 lähtien hän ei ole kaihtanut haasteita.

Esimerkiksi käy kiukuttelu Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) torjumalla sen tervehdyttämisohjelma.

Vuonna 1999 Unkari liittyi Orbánin johdolla Natoon.

Unkaria johtaa presidentti Pál Schmitt, 68, jonka rooli on etupäässä seremoniallinen. Hänellä on kuitenkin oikeus nimittää pääministeri. Parlamentti puolestaan valitsee presidentin viisivuotiskausille.

Lähteet: BBC, Reuters