Tähtitaivaan tutkijat saivat joululahjansa: vuosikymmenten projekti James Webb lähti tutkimaan universumin syntyä

Avaruusteleskooppi katselee ensimmäisten tähtien syttymisaikaan 13,5 miljardia vuotta sitten ja etsii myös uusia eksoplaneettoja.
Ulkomaat 27.12.2021 12:00
James Webb -avaruusteleskooppi irtautui Ariane 5 -raketista 25. joulukuuta 2021 ja matkaa paikalleen 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta. Kuva Nasan tv-lähetyksestä.
James Webb -avaruusteleskooppi irtautui Ariane 5 -raketista 25. joulukuuta 2021 ja matkaa paikalleen 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta. Kuva Nasan tv-lähetyksestä. © AFP / Lehtikuva

Ikuisuusprojektien aika on päättymässä. Suomessa ovat valmistuneet sekä Olkiluodon kolmosreaktori että osin myös länsimetro, ja nyt maailmalla on valmistunut kaikkien aikojen tähtitiedehanke: avaruusteleskooppi James Webb laukaistiin matkaansa joulupäivänä.

Koko maailman tähtitiedeyhteisön seuraamassa suorassa lähetyksessä James Webb lähti matkaan eurooppalaisella kertakäyttöisellä Ariane 5 -kantoraketilla Ranskan Guayanasta.

Laukaisun lykkääminen viime hetkellä näytti mahdolliselta, sillä Guayanan avaruuskeskuksen sää oli ollut joulun alla epävakaa. Joulupäivänä kaikki osui kuitenkin kohdilleen ja olosuhteet olivat täydelliset puolen tunnin laukaisuikkunan aikana.

”James Webb -avaruusteleskooppi edustaa Nasan ja sen kumppanien kunnianhimoa, joka vie meitä kohti tulevaisuutta”, sanoi Nasan johtaja Bill Nelson tiedotteessa.