Sananvapauden rajoittamisesta kritisoitu laki toi Facebookille sakot heti alkumetreillä – reagoi vihapuheeseen liian hitaasti

Komissaari Julian King on varoittanut sosiaalisen median yhtiöitä siitä, että EU puuttuu vihasisältöihin direktiivillä, jos yhtiöiden omavalvonta ei toimi riittävän hyvin.
Ulkomaat 9.7.2019 12:20
Facebook sai Saksassa pienet sakot vihapuhelain rikkomisesta.
Facebook sai Saksassa pienet sakot vihapuhelain rikkomisesta. © Tony Avelar / AP

Saksassa vuoden 2018 alussa voimaan tulleen, vihapuhetta netissä suitsivan NetzDG-laki on tullut konkreettiseen käyttöön. Maan oikeusministeriö kertoi vuoden 2018 ensimmäistä puoliskoa koskevassa raportissaan määränneensä Facebookille kahden miljoonan euron sakon, koska yhtiö ei ollut poistanut sen alustalla julkaistuja vihapuheita lain määräysten mukaisesti.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun mikään eurooppalainen maa on rangaissut amerikkalaista someyritystä vihapuheen sallimisesta sivuillaan.

NetzDG-laki on lajissaan ankarimpia koko maailmassa ja se velvoittaa suuret sosiaalisen median yritykset poistamaan vihapuheeksi tulkittavat viestit vuorokauden kuluessa siitä, kun niistä on ilmoitettu yhtiölle. Laki koskee someyrityksiä, joilla on Saksassa yli kaksi miljoonaa käyttäjää.