Epidemia

Rahoituskonsultti Olga Jeremejevalla on hiv. Kuusivuotias Jelizeveta kuoli aidsiin elokuussa. Venäjällä hiv leviää nopeammin ja tappaa enemmän kuin muualla maailmassa.

Avustusjärjestö tekee minibussissa hiv-testejä ja jakaa puhtaita neuloja. Bussi pysähtyy kerran viikossa Kommunarin lähiössä Pietarin liepeillä.

Ulkomaat 16.11.2018 06:00
Teksti Outi Salovaara Kuvat Marjo Tynkkynen

Kuusivuotiaan Jelizevetan sydän pysähtyi 30. elokuuta 2018 Pietarin lastensairaalassa numero 22. Lääkärit eivät saaneet häntä elvytettyä.

Ikäisekseen pienikokoinen Jelizaveta oli sairauden vuoksi menettänyt lähes kolmanneksen painostaan. Kuumeilleen tytön ikenet olivat tulehtuneet ja hampaat heiluneet.

Jelizaveta oli kärsinyt toistuvista keuhkoputkentulehduksista ja keuhkokuumeista. Sairaalaan hän oli päässyt vasta hieman ennen kuolemaansa heinäkuun lopulla.

Pääkuolinsyy oli aids liitynnäissairauksineen: Jelizavetalla oli muun muassa imusolmukesyöpä ja kaikkialle kehoon levinnyt herpestulehdus.

Tytön hiv-positiivinen äiti oli kuollut jo aiemmin. Äidin hiv oli todettu jo vuonna 2006 ensimmäisen raskauden yhteydessä, joka päättyi joko keskenmenoon tai aborttiin.

Sisältö