ENSIN SIELLÄ OLI HYVÄ ELÄÄ

Räätäli Kalle Lahti lähti rakentamaan työläisparatiisia Neuvosto-Karjalaan. Hänet ja tuhannet muut suomalaiset teloitettiin Stalinin vainoissa.

historia
Teksti
Teppo Tiilikainen
Kuvat
Juha Metso
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Puvuntakki päällä ja kravatti kaulassa, silmissä vakava katse. ”Tenhunen Matti Pekanp s. Finland, Kuopionlaani, Kiuruvesi, 1887–1937”, lukee hautapylvään valokuvassa.

Matti Tenhunen vangittiin syyskuussa 1937 Petroskoissa ja tuomittiin kuolemaan vakoilusta ja vastavallankumouksellisesta toiminnasta. Mies, joka uskoi vakaasti Leniniin, Staliniin ja kommunismiin.

Sitä ennen hän oli ehtinyt kiertää pitkän matkan. Tenhunen lähti nuorukaisena siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Hän työskenteli Wisconsinissa Työmies-lehden talouspäällikkönä ja osallistui aktiivisesti amerikansuomalaisten kommunistien toimintaan.

”Karjalan kuume” puhkesi 1930-luvun alussa, kun Neuvostoliitto ryhtyi haalimaan ammattitaitoista työvoimaa Suomesta ja Pohjois-Amerikasta. Tenhunen pestattiin värväriksi. Hän perusti New Yorkiin Karjalan teknillisen avun toimiston, ”Tenhus-Matin staapin”, joka keräsi varoja ja houkutteli väkeä metsätyömaille ja tehtaisiin.

Työmies ja muut vasemmistolehdet kuvasivat Itä-Karjalaa työläisten paratiisiksi, jossa ihmiset olivat tasa-arvoisia ja kaikilla oli töitä. Lopulta myös Tenhunen päätyi perheineen Petroskoihin. Hän työskenteli Punaisen Karjalan toimittajana ja myöhemmin Karjalan hallituksen työvoimaosaston päällikkönä.

Joulukuun 28. päivänä 1937 Tenhunen riisuttiin alusvaatteisilleen, komennettiin polvilleen ja ammuttiin Sandarmohissa Karhumäessä. Hänet ja kymmenet muut teloitetut suomalaiset sullottiin joukkohautaan.

Tenhunen oli juuri täyttänyt 50 vuotta.

Hautamuistomerkkejä Sandarmohin metsässä Karhumäessä.
Hautamuistomerkkejä Sandarmohin metsässä Karhumäessä.

Graniittiseen hautamuistomerkkiin on kaiverrettu teksti: ”Ihmiset, älkää tappako toisianne.”

Sandarmohin joukkoteloituspaikka sijaitsee Äänisjärven pohjoisrannalla, Karhumäestä (Medvežjegorsk) Poventsaan johtavan maantien varressa. Mäntymetsässä törröttää hautapylväitä, ristejä ja muistomerkkejä, ne on pystytetty Stalinin terrorin uhreille. Noin 9 000 ihmistä teloitettiin täällä vuosina 1937–1938. Heistä joka kymmenes oli suomalainen.

Kalmisto ulottuu syvälle metsään. Se kertoo Stalinin salaisen poliisin mielivaltaisesta väkivallasta. NKVD teloitti työikäisiä ihmisiä, jotka olivat tulleet vapaaehtoisesti rakentamaan sosialismia.