Putinin unelma Euraasian suuresta talousliitosta ei ole toteutunut – ”Se on tyhjä kuori”

Muiden maiden kiinnostus hiipui Krimin valtauksen jälkeen. Keski-Aasian maat tiivistävät keskinäistä yhteistyötään.
Armenian presidentti (vas.) Serž Sarkisian, Valko-Venäjän Aljaksandr Lukašenko, Kazakstanin Nursultan Nazarbajev, Kirgisian Almazbek Atambajev, Venäjän Vladimir Putin ja Tadžikistanin Emomali Rahmon Euraasian talousneuvoston kokouksessa Biškekissä 14. huhtikuuta.
Armenian presidentti (vas.) Serž Sarkisian, Valko-Venäjän Aljaksandr Lukašenko, Kazakstanin Nursultan Nazarbajev, Kirgisian Almazbek Atambajev, Venäjän Vladimir Putin ja Tadžikistanin Emomali Rahmon Euraasian talousneuvoston kokouksessa Biškekissä 14. huhtikuuta. © Vyacheslav Oseledko / AFP / LK

Presidentti Vladimir Putinin suuri unelma Euraasian talousunionista uhkaa kaatua keskinäisen luottamuksen puutteeseen. Unionin muut jäsenmaat epäilevät, että kysymys on Kremlin poliittisesta hankkeesta, joka hyödyttää vain Venäjää.

”Euraasian unioni ei ole edistynyt, se on tyhjä kuori”, Glagow’n yliopiston Keski-Aasian tutkija Luca Anceschi sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Sopimus Euraasian unionista allekirjoitettiin toukokuussa 2014. Venäjän tavoitteena oli EU:ta vastaava markkina-alue, joka koostuisi entisen Neuvostoliiton maista. Alusta alkaen oli selvää, että määräysvalta olisi käytännössä Kremlissä.