Päivän kuva: Tältä näyttää Suomi Shanghain maailmannäyttelyssä – valtava ”kulho”

Juho Salminen
Ulkomaat 29.3.2010 15:30
Shanghai kirnu Suomen Kirnua rakennettiin Shanghaissa kovaa vauhtia 27. maaliskuuta. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Katso kuvakertomus Kirnun rakennustöistä Shanghaissa.

Shanghain maailmannäyttelyn vieraat saavat ihasteltavakseen erikoista arkkitehtuuria Suomesta. Suomen osastolle valmistuva paviljonki, Kirnu, on nimittäin epäsymmetrinen rakennus, kuin kulho. Jos se vain valmistuu ajoissa.

Kirnun piti nimittäin olla valmis jo joulukuussa, mutta nyt sen odotetaan valmistuvan vasta huhtikuun loppupuolella. Aikataulu on tiukka, sillä Shanghain maailmannäyttely avautuu toukokuun alussa.

Kirnun suunnitellut arkkitehti Teemu Kurkela kertoi STT:lle Shanghaissa, että ”aikataulu on lykkääntynyt moneen otteeseen. Tämä on ison kokoluokan projekti, ja lisäksi on kiinalaiset urakoitsijat.”

Kuten seuraavasta kuvasta näkyy, kiinalaiset työntekijät ovat kovilla. Jopa niin kovilla, että osa viettää taukonsa nukkuen työmaalla.

Kirnu-rakennus on tarkoitus kaupata Shanghain näyttelyn jälkeen.

Shanghai kirnu

Shanghain maailmannäyttelystä odotetaan yleisömenestystä – järjestäjät puhuvat jopa 70 miljoonasta kävijästä. Suuri tekijä tässä on näyttelyn sijainti väkirikkaalla alueella.

Tästä väenpaljoudesta Suomen paviljonkikin voi saada osansa, sillä Kirnu sijaitsee metroaseman lähistöllä. Arvioidaan, että suuri osa näyttelyn vieraista saapuu metrolla.

Suomella oli oma paviljonki viimeksi Hannoverin maailmannäyttelyssä vuonna 2000.

Ensimmäinen maailmannäyttely järjestettiin Lontoossa vuonna 1851. Tämän vuoden näyttelyyn paviljonkinsa rakentaa nelisenkymmentä maata.

Aiheesta lisää
Shanghai world expo 2010

Lähde: Nelonen

Keskustelu

Paljonkohan maksaa tuon hirvityksen purkaminen näyttelyn jälkeen? Ei kukaan ole niin kirnu, että ostaisi tuollaisen rakennelman.

No luultavasti, valtavan messumenestyksen siivittämänä, Arla ja Valio tulevat tappelemaan verissä päin lopulta vielä tuon hirmukirnun omistuksesta…

Mun mielestä tönö on hieno. Joku kälynen hirsimökkikö sinne olisi pitänyt pystyttää kuvastamaan Suomea ja suomalaisia? Olisi helppo pystyttää ja purkaa, jopa suomalainenkin osaa.
Niin toimittajan kuin osa tähän asti tulleiden kommentien takaa haisee turha negatiivisuus ja pahansuopaisuus.
Mahtaakohan edes SK valmistua ollenkaan täksi viikoksi kun toimittajalla on niin rankka työ että pitää ihan työpaikallaan ottaa ruokatauolla päiväunet, siis lakisääteisellä sellaisella, joka Kiinassa kestää 2h. Mutta toisaalta jos lähteenä käytetään Nelosen soppakulhotoimitusta, joka ei näe että talossa ON katto, niin paljoa ei voi odottaa.

Kirnun kustannus arvio on 6,5Mio€

Kyseinen kaukalao voitaisiin jälkikäyttää jätteiden keräysastiana Kiinassa.

Tutustuin kirnuun ensimmäisen kerran ollessani talvisodan aikana pommituksia paossa maalla mummun ja vaarin luona. Eilen illalla TV-uutisissa näkemäni ilmakuva Suomen näyttelypaviljongista muistutti elävästi tyylikästä wc-pyttyä. Onnittelut tekijöille!