Päivän kuva: Sotilastukikohdan vartija nukahti, yhtiötä epäillään huijauksesta

Ulkomaat 7.10.2009 15:01
Nukkuva vartija Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Kuwaitissa. Yhdysvaltain armeija on ennen kuvan julkaisua poistanut siitä sotilaan nimen. Kuva AP / Lehtikuva.

Kun Yhdysvaltain armeijan kersantti saapui tarkastuskierroksellaan Kuwaitin tukikohdan yhdelle vartiopaikalle maaliskuussa 2008, häntä odotti tällainen näky.

Vartiomies, tuoli nojallaan, aurinkolasit päässä, kädet puuskassa, täydessä unessa. Kun valppautensa kadottanut vartija heräsi, hän ihmetteli ääneen:

”Outoa. Suljin silmäni vain sekunniksi ja yhtäkkiä sinä ilmestyt siihen kuin tyhjästä.”

Tiedot ovat peräisin tarkastusta tehneen kersantin reportista.

Tilanne kuvaa Yhdysvaltain asevoimien ongelmallista suhdetta ostopalveluihin. Kuvan vartija ei nimittäin ole suoraan armeijan palveluksessa, vaan hänen työnantajansa oli Combat Support Associates. Yrityksen tehtävä on toimia Irakista poistuvien joukkojen apuna Kuwaitissa muun muassa ajoneuvojen huollossa ja vartioinnissa.

Yhdysvaltain armeija ostaa tältä ja monilta muilta turvallisuusalan yrityksiltä vuosittain palveluja miljardeilla dollareilla.

Tilintarkastajat ovat havainneet, että yksityiset turvayhtiöt ovat laskuttaneet armeijalta ainakin kuuden miljardin dollarin edestä kyseenalaisia kuluja – joko huonosta kirjanpidosta tai suorasta huijauksesta johtuvia.

Tunnetuimpia epäkohtia on turvayhtiö Blackwaterin tapaus syyskuulta 2007. Tuolloin Blackwaterin työntekijät avasivat tulen väkijoukkoon keskellä Bagdadia, ja 17 siviiliä kuoli. Yhtiö väitti, että vartijoiden suojaaman saattueen kimppuun oli hyökätty, mutta väitteelle ei löydetty tutkimuksissa todisteita.

Combat Support Associates on ollut armeijan tutkittavana viime syksystä saakka. Sen epäillään laskuttaneen Yhdysvaltoja liikaa.

Entä miten kävi kuvan nukkujalle? Hän irtisanoutui, enempää tarina ei kerro.

Lähde AP