Paavin salaisen arkiston avaaminen kuohuttaa – mielistelikö kirkon pää sodan aikana natseja vai auttoiko kulisseissa juutalaisia?

Puheenvuoro: Historioitsijat ovat harvoin yhtä kiihtyneitä uuden arkiston avaamisesta kuin nyt, kirjoittaa dosentti Mikko Ketola.
Ulkomaat 1.3.2020 12:00
Mikko Ketola
Paavina 1939-1958 toimineen Pius XII:n arkistot avautuvat 2. maaliskuuta. Juutalaisjärjestöt ovat vaatineet avaamista vuosikymmeniä.
Paavina 1939-1958 toimineen Pius XII:n arkistot avautuvat 2. maaliskuuta. Juutalaisjärjestöt ovat vaatineet avaamista vuosikymmeniä. © LEHTIKUVA / AFP

Historioitsijat ovat harvoin yhtä kiihtyneitä uuden arkiston avaamisesta kuin nyt.

Maanantaina 2. maaliskuuta Vatikaani avaa tutkijoiden käyttöön paavi Pius XII:n kauden (1939–1958) arkiston, ja kaikki arkiston 60 tutkijapaikkaa ovat varattuina vuoden loppuun asti. Vatikaanin käytäntöihin kuuluu avata arkistoja paaviuskausittain. Edellisen kerran se tapahtui 2006, kun Benito Mussolinin aikalaisen, paavi Pius XI:n arkisto avattiin.

Uuteen arkistoavaukseen liittyy se, että paavi Franciscus päätti viime syksynä muuttaa arkiston nimen mystiseltä kuulostaneesta Vatikaanin salaisesta arkistosta Vatikaanin apostoliseksi arkistoksi. Päätöksessään hän totesi, että sana ”salainen” oli aiheuttanut liikaa väärinkäsityksiä ja saanut negatiivisia sävyjä.