Onko aurinkokunnassa sittenkin yhdeksän planeettaa?

aurinkokunta
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Aurinkokuntamme ei ole enää runsaslukuisin tunnettu planeettajärjestelmä. Kuva L. Calçada / ESO / Wikipedia.

Lähes kaikki Suomen Kuvalehden lukijat ovat oppineet koulussa, että omassa aurinkokunnassamme on yhdeksän planeettaa. Vuonna 1930 löytynyt Pluto kuitenkin menetti planeetan statuksen kuusi vuotta sitten, kun Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin yleiskokous määritteli planeetan kriteerit uudelleen.

Nykyisen käsityksen mukaan aurinkoamme kiertää sisempänä neljä kiveä ja ulompana neljä kaasujättiläistä, jotka tiivistyivät Aurinkoa kiertävästä kaasu- ja pölykiekosta samoihin aikoihin, kun ydinreaktiot alkoivat Auringossa.

Yhdysvaltalaisen Southwest Research Instituten tähtitieteilijä David Nesvornyn tietokonesimulaatiot aurinkokuntamme synnystä ja kehityksestä eivät kuitenkaan onnistuneet rekonstruoimaan kahdeksan planeetan syntyä ja asettumista nykyisille vakaille kiertoradoilleen.

Simulaatiot näyttivät aina johtavan siihen, että Jupiter valtavalla painovoimallaan tuuppaisi joko Neptunuksen tai Uranuksen ulos aurinkokunnastamme tähtienväliseen avaruuteen, Discover-lehti kertoi.

Nesvornyn Astrophysical Journal Lettersissä julkaistun tutkimuksen mukaan on mahdollista, että Jupiter todella viskaisi yhden planeetan kulkemaan omia polkujaan. Kun simulaatioon lisättiin kaasu- ja pölykiekosta 4,5 miljardia vuotta sitten syntynyt viides kaasujättiläinen, lopputulos vastasi nykypäivää. Näillä oletusarvoilla Jupiter säästi Uranuksen ja Neptunuksen kosmiselta yksinäisyydeltä, mutta linkosi ylimääräisen kaasupallon menemään.

Aurinkokunnassamme olisi siis ollut ainakin sen varhaisessa kehitysvaiheessa yhdeksän planeettaa, joskaan eivät ihan samat, kuin varttuneemmalle väestölle koulussa opetetut.

Aurinkokunta kakkosena

Ylimääräisen, aurinkokunnastamme ulos heitetyn planeetan olettaminen muutti simulaatiossa myös muiden planeettojen ratoja. Jupiter asettui lähemmäs Aurinkoa, kun taas Uranus ja Neptunus siirtyivät ulommaksi niille radoille, joissa ne nykyään havaitaan.

Aurinkokunnastamme yksinäisyyteen linkoutunut kulkuplaneetta ei olisi mitenkään ainoa laatuaan. Tähtitieteilijät ovat hiljattain päätyneet siihen käsitykseen, että tällaisia oman tien kulkijoita olisi tähtienvälisessä avaruudessa pelkästään omassa galaksissamme Linnunradassa jopa satoja miljardeja.

Nyt vain kahdeksalla planeetalla varustettu aurinkokuntamme ei enää ole universumin runsaslukuisin tunnettu planeettajärjestelmä.

Phys.org-verkkojulkaisun mukaan Hertfordshiren yliopiston tähtitieteilijä Mikko Tuomi on osoittanut, että 130 valovuoden päässä on tähti, jota kiertää todennäköisesti yhdeksän planeettaa.

Tähtitieteilijät löysivät HD 10180 -tähden kaksi vuotta sitten.

Myöhemmissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että sillä olisi viisi Neptunuksen ja yksi Saturnuksen kokoluokan planeettaa. Planeetat voi havaita epäsuorasti, kun ne saavat omalla painovoimallaan emotähtensä vaappumaan.

Tuomen Astronomy and Astrophysics -lehdessä julkaistavan artikkelin mukaan HD 10180 -tähdellä on ainakin seitsemäs ja todennäköisesti vielä kaksi muutakin planeettaa.

Tuomi ei itse tehnyt uusia havaintoja, vaan analysoi aiemmin kerättyä dataa erilaisilla tilastollisilla tekniikoilla. Näin löytyneet planeetat ovat paljon pienempiä kuin alkuperäiset kuusi – pienin niistä ei ole juuri Maata suurempi. Ne kiertävät omaa tähteään lähempänä kuin Merkurius Aurinkoa, joten ainakaan nestemäiseen veteen perustuvaa elämää niillä ei voi olla.