Putinin horjuttaja

Aleksei Navalnyin tärkein poliittinen tavoite on Venäjän nykyisen hallinnon kaataminen. Myöhemmistä päämääristä hän ei puhu, sillä se voisi hajottaa opposition.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia saatettiin ulos Himkin poliisiasemalta 18. tammikuuta 2021. © Alexander Nemenov/AFP/Lehtikuva

Mahdotonta, korkeimman asteen laittomuutta, määritteli Berliinistä palannut oppositio­poliitikko Aleksei Navalnyi kohteluaan Himkin poliisiasemalla. Hän syytti laittomasta pidätyksestään ”bunkkeripappaa”, koronan takia virka-asunnossaan pysyttelevää presidentti Vladimir Putinia.

Navalnyin paluu Venäjälle oli uutinen myös Venäjällä, vaikka se ei saanutkaan siellä samanlaista painoa kuin länsimaissa.

Elokuinen yritys murhata opposition keulahahmo hermomyrkyllä on tehnyt Navalnyistä kotimaassaan entistä tunnetumman, sanoo professori Vladimir Gelman. Hän toimii sekä Helsingin yliopistossa että Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa.

Navalnyin mainetta ovat kasvattaneet tarinat siitä, miten hän sai turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijän huijattua tunnustamaan myrkytyksen ja kuinka novitšok-myrkky annosteltiin hänelle alushousuissa.

Sisältö