Nälkää ja ylensyöntiä

Ilmastokriisi ja luontokato lisäävät painetta maailman ruokajärjestelmän uudistamiseen. ”Nyt on momentum toimia”, sanoo ministeriön neuvonantaja.

Unicefin työntekijä tutki aliravittua lasta Doolowissa Somaliassa maaliskuussa 2017.
Unicefin työntekijä tutki aliravittua lasta Doolowissa Somaliassa maaliskuussa 2017. © Sun Ruibo/Avalon/MVPhotos

Kun Kaisa Karttunen lähti 1980-luvulla Sambiaan kehittämään viljelijöiden maatalousneuvontaa, hän huomasi nopeasti, kuinka vaikeaa nälän vähentäminen on.

Vaikka monia asioita saatiin korjattua, laajojen muutosten aikaansaaminen tuntui tuskastuttavan hitaalta. E2 Tutkimuksen ohjelmajohtajana työskentelevän Karttusen mukaan nälkä on käytännössä aina seurausta siitä, että ”systeemi ei toimi”. Pysyvät muutokset syntyvät järjestelmätasolla.

”Sambiassa se näkyi siten, että saimme kyllä maatalousneuvontaa kehitettyä, mutta huonokuntoisten teiden vuoksi pienviljelijät eivät saaneet maissisäkkejään ja muita tuotteitaan myytyä kauppiaille.”

 

Karttunen kirjoittaa parhaillaan pohjatekstiä YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) ilmastonmuutosstrategiaksi. Järjestö on uudistamassa ajatteluaan siitä, miten ruokajärjestelmät voivat osallistua ilmastopäästöjen hillitsemiseen ja samalla sopeutua ilmastonmuutokseen.

Sisältö