Maailmanpolitiikassa seuraavaksi: Vaaralliset vaalit Ranskassa – Le Pen pullistelee nyt Trumpin voitolla

KOLUMNI: Presidenttipeli saattaa ratketa jo maltillisen oikeiston esivaalissa 27. marraskuuta, kirjoittaa Helena Petäistö.
Mielipide 17.11.2016 21:29

Brexitin ja Donald Trumpin jytkyn jälkeen pelonsekaiset katseet ovat kääntymässä Ranskaan, missä äärioikeiston nousu vallan huipulle on mahdollista ensimmäistä kertaa maan historiassa.

Vaikka presidentinvaalit ovat vasta keväällä, käytännössä ratkaiseva kuukausi saattaa olla jo käsillä. Gallialaistenkin presidenttipeli voi olla selvä jo 27.11. Jos Yhdysvaltain vaalit olivat ennennäkemättömät, niin ovat Ranskankin.

Sosialistien tappio vaikuttaa väistämättömältä, oli ehdokas kuka tahansa. Francois Hollanden kannatus on alhaisuudessaan läntisen maailman ennätys istuvalle presidentille; vain 4 prosenttia! Tuore kohukirja, jossa presidentti avautuu varomattomasti Le Monden toimittajille, naulasi hänen arkkunsa. Sosialistien ainoa arvoitus on nuori ja briljantti Emmanuel Macron, jolla on kannatusta yli puoluerajojen, mutta jota oma puolue pitää petturina. Hänen ehdokkuutensa sitoutumattomana muuttaisi presidenttipeliä.