Britannian lähtö järkyttäisi vakavasti EU:n sisäistä voimatasapainoa

ESSEE: Etelä-Euroopan poliittinen painoarvo kasvasi, Saksan asema vahvistuisi, kirjoittaa entinen suurlähettiläs Jaakko Iloniemi.
Mielipide 23.6.2016 21:00
Jaakko Iloniemi
Leena Sharma - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Jos Britannia valitsee huomenna Brexitin, se joutuu turvautumaan entistä enemmän Yhdysvaltoihin suojellakseen etujaan. Myös EU heikkenee,  kirjoittaa entinen suurlähettiläs Jaakko Iloniemi Kanavassa.

"Kaikista EU-maista Britannia on jo nyt sotilaallisesti voimakkain ja toimintavalmiudeltaan ensimmäinen. Pääministeri David Cameronin hallitus on sitoutunut korottamaan puolustusmäärärahat Nato-suosituksen mukaisesti kahteen prosenttiin maan bruttokansantuotteesta. Cameron on jo vilauttanut sitäkin, että tulevaisuuden tavoite voi olla jopa kolme prosenttia BKT:sta. Manner-Euroopalla ei ole sen omaa turvallisuuspolitiikkaa ajatellen yksinkertaisesti varaa luopua Britannian panoksesta."

Suomen Kuvalehti julkaisee Iloniemen kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Kaksi kuukautta sen jälkeen kun sota oli päättynyt Euroopassa eli heinäkuussa 1945 Britanniassa pidettiin parlamenttivaalit. Britannian voitokkaana läpi toisen maailmansodan johtanut pääministeri Winston Churchill hävisi ne. Sen jälkeen hän oli vailla hallitusvastuuta ja vihdoinkin vapaa mies kehittelemään omia ajatuksiaan siitä, mitä Euroopan historian suurimmasta katastrofista olisi opittava.