© OUTI KAINIEMI

Mustiksi lankatut kasvot

Poliitikkojen blackface-meikit kuohuttavat Pohjois-Amerikassa. Rasistinen perinne alkoi 1840-luvun musiikkinäytelmistä, joissa orjat esitettiin vähä-älyisinä primitiiveinä.

avatar - 'Benita Heiskanen

Kanadan liberaali pääministeri Justin Trudeau nousi syyskuussa otsikoihin, kun kävi ilmi, että hän oli ainakin kolmessa eri yhteydessä esiintynyt niin sanotussa blackface-meikissä, kasvot mustiksi maalattuina. Tapahtumista tallennetut videot levisivät nopeasti internetissä.

Blackface tarkoittaa valkoista henkilöä, joka on mustannut kasvonsa ja imitoi mustien kulttuuria. Suomalaiset tiedotusvälineet ovat luonnehtineet kasvojen mustaamista ”rasistiseksi kasvomeikiksi”.

Pohjois-Amerikassa on koettu vuoden 2019 aikana muitakin skandaaleja, jotka liittyvät korkean tason poliitikkojen blackface-naamioitumisiin.

Helmikuussa julkisuuteen vuoti kuva, jossa demokraatteja edustava Virginian kuvernööri Ralph Northam poseeraa mustassa kasvomaskissa vierellään huppupäinen Ku Klux Klanin jäsentä esittävä henkilö. Aluksi Northam myönsi kuvan olevan lääkäriopintojensa vuosikirjasta, mutta perui myöhemmin lausuntonsa. Kuvernööri selitti kyllä käyttäneensä blackfacea kerran aikaisemmin, kun oli pukeutunut Michael Jacksoniksi. Sekä republikaanit että demokraatit vaativat kuvernöörin eroa.

Kirjoittaja on Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Turun yliopiston John Morton -keskuksessa.

Sisältö