Merenalaiset metaanivarastot purkautuvat – ilmaston lämpenemistä mahdoton pysäyttää?

Katri Merikallio
Ulkomaat 3.9.2009 16:15

Brittiläis-saksalainen tutkimusryhmä on löytänyt Jäämereltä, läheltä Norjalle kuuluvia Huippuvuoria alueen, josta kuplii metaania 250 lähteestä.

Tutkijoiden mukaan metaani purkaantui klatraateista, jotka sijaitsevat 150-400 metrin syvyydessä merenpohjan sedimenteissä.

Professori Tim Minshull Southhamptonin yliopiston kansallisesta merentutkimuskeskuksesta sanoo, että löytö yllätti tutkijatkin.

”Olimme selvittämässä, kuinka paljon metaania saattaa tulevaisuudessa purkautua, kun valtameri lämpenee. Emme odottaneet että prosessi oli jo alkanut näin voimakkaasti.”

Tutkimuksesta raportoitiin Geophysical Research Letters -julkaisussa elokuussa.

Metaani on 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, ja asiantuntijat ovat varoittaneet, että meriveden lämpenemisen laukaisema merenalaisten metaanivarastojen purkautuminen voi merkitä sitä, että ilmaston lämpenemistä on liki mahdoton pysäyttää.

Tutkijayhteisö pitää nyt erityisen tärkeänä sitä, että joulukuussa pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sovitaan tuntuvista globaaleista päästöleikkauksista, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysymään alle kahden asteen.

Lue myös Suomen Kuvalehden Muuttuva ilmasto -juttuja – ne löytyvät täältä.

Keskustelu

Taitaa olla parempi hankkia kumivene valmiiksi. Tämähän alkaa samalla tavalla kuin Risto Isomäen ”Sarasvatin hiekkaa”.

Käytetään se metaani hyödyksi. Eikös meillä ole öljykin jossain kohtaa loppumassa.. Sinne vaan pohjaan joku (ei mitään hajua mikä) keräämään sitä metaania, niin ei suotta mene ilmakehään saakka. Siinä on niin paljon energiaa, että luulisi ongelman häviävän kun joka energiayhtiö viimeisistä fossiilista polttoaineista taistelisi..

”Käytetään se metaani hyödyksi”

Taitaa olla laitonta. Muutenhan
meillä tehtäisiin sähkökin metaanista / maakaasusta.
On muuten lähes ilmainen energialähde.

Eihän tämä mikään uutinen ole. Tämäkin on nääs ennustettu Ilmestyskirjassa. Näinä lopun aikoina Jumala lähettää monia vitsauksia saadakseen ihmiskunnan luopumaan syntisistä elämäntavoistaan. Valitettavasti muutosta ei ole näköpiirissä vieläkään.

Eikö nuo jutut ole jo kauan sitten ammuttu alas.
Tilastoista löytyy muutaman kymmenyksen lämpeneminen sadan vuoden aikana, ja sekin todennäköisesti pelkästään kaupunkilämmön vaikutuksesta.
Mikä täällä muka lämpenee?

Suomen Kuvalehden kaltaiselta arvovaltaiselta julkaisulta voisi odottaa jonkinlaista tarkkuutta otsikoinnissaan:
”Merenalaiset metaanivarastot purkautuvat – ilmaston lämpenemistä mahdoton pysäyttää?”

Ilmaston vuoden 1978 tiimoilla alkanut lämpeneminen (sitä ennen oli viilennyt aina 40-luvun lopulta asti) päättyi jo vuonna 1998. Sitten oli pari vuotta tasaista ja vuodesta 2002 globaali ilmasto on kylmentynyt. Jo seitsemän vuotta!

Britannian ilmatieteenlaitoksen dataa:
http://hadobs.metoffice.com/hadcrut3/diagnostics/global/nh+sh/monthly.png

Saisiko lehteen jutun siitä, mistä tämä viileneminen johtuu, vaikka hiilidioksidipäästöt ovat 2000-luvulla kasvaneet kiihtyvästi? Eikö lämpenemisenkin pitäisi kiihtyä?

On meneillään useita päällekkäisiä prosesseja, joista osa lämmittää, ja osa kylmentää maapalloa. Ihminen toiminnallaan kiihdyttää ilmastonmuutosta, joka sinänsä on mittasuhteeltaan paljon valtavampaa, kuin mitä osataan kuvitella. On selvää, että vasta opettelemme elämään tasapainoisessa luontosuhteessa.

Suhteen sopisi paranevan, sillä vain sopeutumalla muutokseen järkevästi voimme jatkaa olemassaoloamme lajina. No, jo pelkästään kiinalaisten kasvanut lihansyönti on lisännyt heidän vedenkulutustaan saman verran kuin koko Eurooppa kuluttaa yhdessä vuodessa.

Moderni teknologia vääjäämättä sovittaa kulutustottumuksiamme väheneviin luonnonvaroihin ja keksii uusia ratkaisuja, koska raaka-aineiden ja uusiutumattomien energialähteiden hinnat vähitellen nousevat. On absurdia ja toisaalta inhimillistä, että niin tehdään ainoastaan pakon edessä, ei siksi, että se olisi lähtökohtaisesti ympäristöystävällisempää. Muutenhan ympäristö olisi otettu huomioon alusta asti, vaikka toki tietämättömyydelläkin on aina sijansa.

Joka vuosi kulutamme enemmän luonnonvaroja, kuin mitä maapallo ehtii tuottaa, ja päästämme ilmaan ja vesistöihin suunnattomat määrät erilaisia kemikaaleja ja kaasuja, joilla on ympäristöön ja ilmastonmuutokseen selvä vaikutuksensa.

Vaikka siis emme tunne koko reaktioketjua tai tiedä yhtälön kaikkia tekijöitä, niin kuluttavaa elämäntapaa on joka tapauksessa hillittävä ja sijoitettava resursseja energiataloudelliseen ja ympäristöystävälliseen teknologiaan sen sijaan, että jatkaisimme kuin mitään ei olisi tapahtumassa. Tässä jokainen voi tehdä osansa tai olla tekemättä, jos haluaa osoittaa välinpitämättömyytensä omaa ja muiden terveyttä, sekä luontoa kohtaan.

Aivan oikein,perättömiä juttuja taas puhuvat. Ei varmana sula yhtään mikään missä on metaania. Ja mitä sitten vaikka sulaiski? Ei se kumminkaa mitää vaikuta. Eikä jäätikötkään ole missään sulaneet. Talvetki on vaan pidentyny ja kylmentyny, johan sen huomaa tästäkin kesästä, ei ollenkaa helteitä.
Talvisin kaikki päätietkin on jään peitossa lokakuusta toukokuuhun ja järvien yli pääsee jääteitä pitkin ainakin puolenvuoden ajan. Kovimmilla pakkasilla kestää rekanki.

Arktisen metaanin hyväksikäyttö olisi verraton idea. Käytännössä sen talteenottoa ei tietääkseni ole vielä teknisesti ratkaistu. Laillista estettä hyväksikäytölle ei varmaan ole. Onhan arktiset merialueet jo jaettu pohjoisten rantavaltioiden kesken. Rajoista tosin lienee hieman erimielisyyttä.
Ilmaston lämpenemistä pidetään tiedemiespiireissä lähes selviönä. Toisinajattelijoitakin tosin löytyy, kuten lähes kaikissa kysymyksissä.

penavaan kirjoitti:
Ei koske Suomea”

Ei varmana kirjoitti:
”Aivan oikein,perättömiä juttuja taas puhuvat. Ei varmana sula yhtään mikään missä on metaania. Ja mitä sitten vaikka sulaiski? Ei se kumminkaa mitää vaikuta. Eikä jäätikötkään ole missään sulaneet. Talvetki on vaan pidentyny ja kylmentyny, johan sen huomaa tästäkin kesästä, ei ollenkaa helteitä.
Talvisin kaikki päätietkin on jään peitossa lokakuusta toukokuuhun ja järvien yli pääsee jääteitä pitkin ainakin puolenvuoden ajan. Kovimmilla pakkasilla kestää rekanki.”

Heh, SK:n sivuilla huumori kukkii. Kaikkein hauskinta on että lehteä mainostetaan ajattelevien ihmisten lehtenä. Aivan loistavia heittoja!

Lieko tuo merenalainen metaani se suurin vaara?

Jos maailma muuttuu siihen suuntaa mihin Fihreat Feministit meita lempeasti ohjaavat, siirtyy ihmiskunta popsimaan pelkkia kasvikunnan tuotteita. Argentiinalainen lehmanliha jatetaan ankaraa puoluetyota tekeville Fihreille poliitikoille. He tarvitsevat energiaa, eritoten naisenergiaa.

Meilla, jotka emme niin ihmeesti ole kasvisruuan kannattajia, on perusteltu syy pysya omassa ruokavaliossamme.
Kasvisruoka aiheuttaa aktiivista ilmailutoimintaa tuolla ruuansulatusjarjestelman loppupaassa. Ja jos se purkautuu hallitsemattomalla tavalla, se jos mika edesauttaa jaatikoiden sulamista ja ilmaston lampenemista. Ja sitapaitsi haisee niin vietavan pahalle!
Kylla meitakin maapallon tila huolestuttaa.

Taman tajusivat jo Neuvostoliiton johtavat tyontekijat aikoinaan. Yrittivat omalla esimerkillaan rohkaista tovereita kansalaisia kinkun, Kievilaisen kanan, Venalaisen meetvurstin, Entrecoteen…pariin. Kansa oli kuitenkin typeraa. Vain nokkosia, perunoita jos sattui olemaan, kaalia kerran vuodessa…ja metaani haisi! Ilmastohan alkoi lammeta joskus silloin kun toveri Y.V.Stalin oli demokraattisesti valittuna johtajana tyolaisten ja talonpoikien valtiossa.

Kansalaiset! Lenkkimakkaran ystavat! Olisiko uuden Laskikapinan aika!

PS. Myos luontaishoidot tulnevat pakollisiksi. Kuhnekylpyja! Pylly veteen ja rehuja eteen.
Nyt jo kuulema todella edistykselliset Fihreat eivat hyvaksy edes puudutusta kun hammasta pois vedetaan. Ai niin, vain Fihreille puudutus sallitaan, on niin herkka psyyke, saattaisi runokirjan julkaisu viivastya. Muille hammaspeikko sanoo: ”Suu auki ja turpa kiinni”!

Mua edelleen hämmästyttää nämä ihmiset, jotka tosissaan tuhahtaa, että ’Mikä täällä muka lämpenee?’
Kannattaisin nyt esim katsoa vaikka Al Goren muutaman vuoden takaiset videot, missä tieteellistä faktaa selviää jo pelkästään kuvin. Hyvät ihmiset, verratkaa maailman eri vuoristojen lumimääriä toisiinsa.
Jos kymmenen vuotta sitten postikortissa komisti hieno luminen maisema, niin tänä päivänä kortissa koristaa hieno kivinen ja kuiva alue. Tämä on maailman laajuista. Maailmassa on lukuisia luonnon katastrofeja, jotka todistaa, että kaikki ei ole ihan tasapainossa. Ongelma on nimenomaan se, että
nämä ihmiset joilla on asenne ’ Mikä lämpeneminen’, ne pilaa monta asiaa tietämättömyydellään ja hidastaa asioiden kehitystä, niin, että maailmaan saadaan järjestelmällisesti suunnitella ympäristöä vähemmän kuormittavaa tekniikkaa sekä enerkiankulutus malleja ja etenkin toimintamalleja.

Vallasta pois kaikki ilmaston vähättelijät vaan nyt on todellakin otettava mallia Al Goren ja muitten tieteellisistä faktoista ja ryhdyttävä yrittämään ympäristöasioita. Huom. tällä on työllistävä vaikutus.

Jos tosiasiassa pysähtyisitte katsomaan vaikka Al Goren ilmastoesitystä tai kenen ammattilaisen tahansa ja faktat esitetään, niin alkaa asennekin muuttumaan luutuneimmaltakin ihmiseltä, joka ei asenteitansa hevillä muuta.

Eikö olisi aika Suomen Kuvalehdellä kaivaa kuvat 30 vuotta sitten otetuista vuorista ympärimaailmaa ja verrata kuvia toisiinsa tänä päivänä. Ihmettelen, jos tiedemies toteaa asian, että ’tämä on luonnollista lumen sulamista’.’Mikä täällä mukamas lämpenee?’

Mun mielestä on suorastaa huolestuttavaa miten alhainen tietoisuus ihmisillä on ympäristön tilasta, jos kommentit ovat tätä luokkaa. Eikö Suomessa esitetä televisioissa ihmisille ohjelmia, missä jo pelkästään kuvin selviää monta asiaa tarvitsematta laskea yhtäkään tilastokäyrää?

Maailmassa ihmiset ovat ryhtyneet jo käytännön toimiin esim. vaikka perustamalla yrityksiä rakentaa sähköautoja, mutta täällä vielä ihmetellään, että mitä ihmeen ympäristövauhkoamista täällä levitellään. Ei riitä, että muutama ihminen tai muutama satatuhatta muuttaa tapansa vähemmän ympäristöä kuormittavaan elämäntapaan; vaan se vaatii kaikkien panostuksen.
Miksi ihmeessä suomalaiset ei esim kierrätä muovia ja keksi muoville käyttötarpeita?
Naapurimaassa muovin kierrätykseen on jo niin totuttu, että valittajia ei oikeestaan ole, vaan ihmiset ovat tottuneet kierrättämään muovinsa ja jätepisteet suorastaan pursuaa pehmeää ja kovaa muovia.
Suomessa vielä valitellaan asiasta tai ollaan niin tietämättömiä, että ei edes tiedetä voiko suomessa ylipäätään kierrättää muovia. Ainiin. Pääkaupunki seudulla muovipusseja pystyy kierrättämään parissa paikkaa.

Maailmassa on niin paljon korkeaa teknologiaa, että luulisi metaanille löytyvän käyttöä. Suomen Kuvalehdenkin pitäisi pitää korkeaa tasoa yllä ja ilmoittaa asioista, jo pelin kuvinkin Suomen Kuvalehti pystyy pitämään faktat ajantasalla mitä maailmassa ilmaston suhteen on tapahtunut.
Ei tämä ole ainoastaan tyhjänpäiväistä ilmastovauhkoomista. Kuvat puhuu enemmän. Eikö se riitä?

Suomalaisista on tullut neitimäisiä valittajia, kun pitäisi olla touhussa mukana ja lopetettava valittaminen ja ryhdyttävä toimiin. Jos jokainen tekee parhaansa, niin sehän on siinä.

Jotenkin ihmiskunta oikein kaipaa suurta massiivisen luokan katastrofia, juuri nyt homma ei oikein toimi…

Metaaniklatraattien väitetty purkautuminen ei todellakaan ennusta hyvää tulevaisuutta. Mutta toisaalta: asiaa lienee alettu tarkemmin havainnoida vasta hiljattain, eikä siitäkään niin kovin pitkää aikaa taida olla kun nuo muodostumat havaittiin. Mikä mahtaa olla luonnollinen purkautumismäärä maapallolla vuotta kohti?

Mitä tulee eipäsjuupasväittelyyn niin siitä ei kyllä tule loppua asiallisin eikä asiattomin perustein niin kauan kuin säät vaihtelevat. Mutta kun kiistaton uhka on olemassa, niin minusta siihen pitää reagoida. Niin kuin on hiukan (riittämättömästi?) jo tehtykin.

Valistumaton oma arvaukseni on, että ilmastonmuutos on päässyt käsistä, eikä lämpenemistä enää voida pysäyttää. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka paljon lämpenee.

Tavalliselle säätiedotuksen kuluttajalle lämpeneminen ei konkretisoidu kovinkaan helposti. Muutokset kun tapahtuvat vuosien kuluessa ja säiden luonnollinen vaihtelu joko vahvistaa tai heikentää muutoksen havaitsemista. Isot, koko maapalloa käsittelevät havaintomateriaalit osoittavat kuitenkin melko kiistattomasti, että lämpeneminen on tapahtuva tosiasia.

tjoo..juttelin Kebnekaisella Alankomaalaisten kiipeilijöiden kanssa, ja he muistelivat, että viimeksi
kanaalit alankomaissa on ollut jäisinä vuonna 1994, jolloin oli tapana järjestää luistelukilpailuja.
Yli kymmeneen vuoteen ei olla tuolla kuulema luisteltu, niin että leikkimielinen kilpailu onnistuisi
kokonaisuudessaan.
Kuulin myös, että Islantiin on ajautunut muutamia kertoja Jääkarhuja ja Islannissa ne on jouduttu
tappamaan. Yhden kuulema palautti takaisin. Mittausten mukaan jäänmuodostuminen on ollut
huomattavan poikkeuksellista.