Merenalaiset metaanivarastot purkautuvat – ilmaston lämpenemistä mahdoton pysäyttää?

Brittiläis-saksalainen tutkimusryhmä on löytänyt Jäämereltä, läheltä Norjalle kuuluvia Huippuvuoria alueen, josta kuplii metaania 250 lähteestä.

Tutkijoiden mukaan metaani purkaantui klatraateista, jotka sijaitsevat 150-400 metrin syvyydessä merenpohjan sedimenteissä.

Professori Tim Minshull Southhamptonin yliopiston kansallisesta merentutkimuskeskuksesta sanoo, että löytö yllätti tutkijatkin.

”Olimme selvittämässä, kuinka paljon metaania saattaa tulevaisuudessa purkautua, kun valtameri lämpenee. Emme odottaneet että prosessi oli jo alkanut näin voimakkaasti.”

Tutkimuksesta raportoitiin Geophysical Research Letters -julkaisussa elokuussa.

Metaani on 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, ja asiantuntijat ovat varoittaneet, että meriveden lämpenemisen laukaisema merenalaisten metaanivarastojen purkautuminen voi merkitä sitä, että ilmaston lämpenemistä on liki mahdoton pysäyttää.

Tutkijayhteisö pitää nyt erityisen tärkeänä sitä, että joulukuussa pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sovitaan tuntuvista globaaleista päästöleikkauksista, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysymään alle kahden asteen.

Lue myös Suomen Kuvalehden Muuttuva ilmasto -juttuja – ne löytyvät täältä.