Trump rakensi viime töikseen Lähi-itään uuden varustelukierteen – Näin avokätisesti arabimaiden ja Israelin rauhansopimukset palkitaan

Yhdysvallat pyrkii siihen, että arabiliittolaisten varustaminen vahvistaisi niitä Washingtonin päävihollista Irania vastaan.
Lähi-itä 4.1.2021 16:56
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui lokakuun 23. päivänä Sudanin ja Israelin johtajien kanssa. Trump ilmoitti, että Sudan normalisoi suhteensa Israeliin. © Alex Edelman/AFP/Lehtikuva

Väistyvä presidentti Donald Trump on valtakautensa viime kuukausina ylpeillyt Yhdysvaltain välityksellä syntyneillä historiallisilla rauhansopimuksilla ja diplomaattisuhteiden solmimisilla arabimaiden ja Israelin kanssa.

Trumpin hehkuttamalla ”rauhan kierteellä” on kuitenkin seurauksia, jotka viittaavat aivan muuhun ja joista presidentti ja hänen hallintonsa ovat pysyneet hiljaa.

Ne kiihdyttävät lähivuosina huomattavasti Lähi-idän asevarustelukierrettä.

Israel-suhteiden palkaksi Yhdysvallat on luvannut sekä Arabiemiraateille että Bahrainille runsaasti nykyaikaisinta ja tehokkainta amerikkalaista asekalustoa ja -teknologiaa, joiden viennin se on aiemmin kieltänyt arabimaille.

Samoja herkkupaloja on tarjolla myös Saudi-Arabialle, vaikkei se suhteita solmikaan. Lahjat annetaan hyvityksenä siitä, ettei se asetu vastustamaan sopimuksia arvovallallaan.