Vapaaehtoistyöntekijät Mohamed Jabrin (oik.) ja Milad Halabi etsivät ruumiita ja pommeja Mosulin keskustassa.

Mosul herää henkiin

Raunioita, ruumiita, räjähtämättömiä pommeja – mutta sokerileipuri on palannut kaupunkiin ja tivoli on auki taas. Valokuvaaja Janne Körkkö seurasi kymmenen päivän ajan elämää Isisin vallasta vapautetussa Mosulissa.

Vapaaehtoistyöntekijät Mohamed Jabrin (oik.) ja Milad Halabi etsivät ruumiita ja pommeja Mosulin keskustassa.
Lähi-itä 08.06.2018 06:00
Kuvat Janne Körkkö Teksti Teppo Tiilikainen

Terroristijärjestö Isisin taistelijat hyökkäsivät Pohjois-Irakissa sijaitsevaan Mosuliin kesäkuussa 2014. Kaupunki vallattiin kuudessa päivässä.

Kaupungin sisällä Isis ei kohdannut juurikaan vastarintaa. Asukkailta oli kerätty aseet pois, ja Irakin armeija pakeni kaupungista sekasortoisesti.

Jopa puoli miljoonaa ihmistä onnistui pakenemaan Mosulista parin seuraavan päivän aikana. Jäljelle jääneiden elämä muuttui helvetiksi. Internet- ja puhelinyhteydet katkaistiin, vähemmistöjä vainottiin ja teloitukset olivat arkipäivää.

Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan vuonna 2014. Pari vuotta myöhemmin Irakin armeija ryhtyi valtaamaan Mosulia takaisin kurditaistelijoiden ja šiiojen asekaartien tuella. Joukot etenivät nopeasti Itä-Mosulin laidalle, mutta vanhassakaupungissa taistelut junnasivat paikoillaan. Lopulta Isis onnistuttiin karkottamaan kaupungista heinäkuussa 2017.

Avainsanat
Sisältö