Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa nähdään tuhoisia pommi-iskuja lähes päivittäin.

Ratkaiseva vuosi

Länsimaat ovat upottaneet Afganistaniin satoja miljardeja dollareita murskatakseen Talibanin. Nyt kapinallisjoukko istuu vihdoin rauhanneuvottelupöydässä – ja vahvempana kuin koskaan.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa nähdään tuhoisia pommi-iskuja lähes päivittäin. © NAJIBA NOORI/LK

Pienen pojan katse oli täynnä ihailua. Helmikuussa 2002 majuri Petteri Kurkinen esitteli kabulilaiselle poikajoukolle takkinsa alla olevaa upouutta sinistä luotiliiviä. Asetta ei Kurkisen vyössä näkynyt. Kypäräkin oli jossain sotilasauton takakontissa.

2000-luvun alussa suomalainen rauhanturvaaja saattoi huoleti jäädä Kabulin kadunkulmaan tekemään tuttavuutta korttelin asukkaiden kanssa. Taliban-liike oli ajettu ulos pääkaupungista ja nyt luotiin uutta Afganistania. Kovia kärsinyttä kansaa autettiin demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien polulle.

Nyt, 19 vuotta myöhemmin, leppoisasta rupatteluhetkestä Kabulissa voi enää vain haaveilla. Taliban tekee pääkaupungissa verisiä terrori-iskuja liki päivittäin. Kabulilaisten arki on täynnä pelkoa. Länsimaalaiset diplomaatit, asiantuntijat, avustustyöntekijät ja jopa sotilaat elävät korkeiden muurien takana, kuin vankilassa.

Sisältö