Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 turvajärjestelyt oli viety äärimmilleen. Diktatuurit voivat käyttää arvokisojen turvatoimia myös oppositiota vastaan.

Diktaattori voittaa aina

Suuret urheilujärjestöt ovat veljeilleet vuosikymmeniä hirmuhallitsijoiden kanssa. Vastuu rehdimmästä pelistä on jäänyt urheilijoille ja faneille.

Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 turvajärjestelyt oli viety äärimmilleen. Diktatuurit voivat käyttää arvokisojen turvatoimia myös oppositiota vastaan. © MARK RALSTON/afp/lk
Ulkomaat 06.11.2020 06:00
Teksti Tuomo Lappalainen ja Leena Sharma kuvankäsittely jarmo wright

Nepalilainen rakennustyöläinen Rupchandra Rumba veti viimeisen tuskallisen henkäyksensä qatarilaisella työleirillä 23. kesäkuuta 2019.

24-vuotias Rumba oli ollut Qatarissa rakentamassa Education City -jalkapallostadionia vuoden 2022 MM-kisoihin.

Viranomaisten mukaan Rumba kuoli ”luonnollisen kuoleman”. Todellisuudessa sadattuhannet työntekijät raatavat aamuvarhaisesta yömyöhään 45 asteen kuumuudessa, jotta Qatarin ”suurenmoiset” stadionit valmistuvat ajoissa. Sydämeen ja verisuoniin kohdistuva rasitus on valtava, kaikki eivät selviä.

Rumba tapettiin työllä.

Länsimaisissa medioissa qatarilaisten kuolemanstadionien arvioidaan vaatineen uhreja tuhannen ja neljäntuhannen väliltä. Korona-aika on pahentanut siirtotyöläisten kurjuutta. Heidät on suljettu tiukasti omille alueilleen, joiden kaupoissa on ollut pulaa elintarvikkeista ja asuintilat ovat likaisia bakteeripesiä.

Sisältö