Irti huumeista venäläiseen tapaan: vettä ja leipää, käsirautoihin kytkettynä

Ulkomaat 9.4.2009 18:30

Venäjällä on otettu kovat keinot käyttöön heroiinin vastaisessa taistelussa. Heroiiniliikenteen risteyskaupungissa Jekaterinburgissa toimii vieroitusklinikka, jossa potilaat pannaan käsirautoihin ja ruuaksi annetaan vain vettä ja leipää.

Laitosta ylläpitävä järjestö Huumeeton kaupunki, on yksi itäisen Euroopan eriskummallisimmista. Se on yhdistelmä päihdevalistusta, omavaltaista kansanarmeijaa ja yksityisetsivätoimistoa.

Järjestö tekee erikoisen vierotushoitonsa lisäksi myös heroiinin valeostoja ja ratsioita yhdessä miliisin kanssa. Suuri osa iskuista perustuu järjestön internet-tietopankkiin, johon asukkaat voivat lähettää anonyymejä ilmiantoja tekstiviesteillä.

”Ei meillä mitään kirjallista sopimusta ole viranomaisten kanssa, mutta he ovat kyllä kanssamme tiiviissä yhteistyössä”, kuvailee järjestön epävirallinen edustaja Jevgeni Malenkin.

Tässä yksi Malenkinin mainitsema tuore ilmoitus: ”Osoitteessa Krasno-Uralskaja 21 välitetään huumeita. Porraskäytävässämme tuntuu selvä ja jatkuva lemu. Auttakaa meitä.”

Kansannousu huumeita vastaan

Huumeeton kaupunki -järjestö perustettiin kymmenen vuotta sitten, kun Jekaterinburgin asukkaat saivat tarpeekseen kaupungin läpi kulkevasta heroiinivirrasta.

”Olen itse nähnyt mitä tapahtuu, jos asian annetaan olla. Ennen tätä kansannousua meillä oli täydellinen huumekatastrofi. Ambulanssi sai kerätä narkomaanien ruumiita keväisin etenkin niin sanotusta mustalaiskylästä”, kuvailee järjestön perustaja Jevgeni Roizman.

”Huumekatastrofi näyttää käytännössä siltä, että täällä on kaupunginosia, joissa joka toinen poika on narkomaani. Erityisesti vuosina 1977-1980 -syntyneiden nuorten sukupolvi oli surullinen tapaus. Siinä joukossa ei harrastettu oikeastaan mitään: ei ollut jääkiekkoa eikä jalkapalloa.”

Roizman ei ole mikään pulmunen itsekään. Hän on istunut vankilassa mm. ryöstöstä, saanut syytteen vihan lietsomisesta etnistä ryhmää vastaan ja sekaantunut skandaaleihin. Monet hänen järjestönsä työntekijöistä ovat itse käyneet läpi heroiinivierotuksen.
Huumetaistelu on kuitenkin kääntänyt kaupunkilaiset Roizmanin ja hänen järjestönsä tueksi. Vuonna 2004 Roizman äänestettiin kansanedustajaksi duumaan.

Vanhemmat järjestävät pakkohoitoon

Järjestön vankilamainen vieroitushoitola sijaitsee syrjäisellä omakotialueella Jekaterinburgin laitamilla. Paikassa on kerrallaan viitisenkymmentä narkomaania.

Hoitojakso alkaa 27 päivän ”karanteenilla”, jonka aikana narkomaanit makaavat rivissä kerrossängyissään käsiraudoilla kahlittuina.

Ravinnokseen he saavat vettä, leipää sekä – vitamiinien takia – valkosipulia.

Karanteenin jälkeen potilaat pääsevät liikkumaan talossa ja tekemään mm. autonkorjaustöitä, mutta elävät edelleen käytännössä vankilassa. Kuntoutus kestää noin vuoden.

Pakoyrityksiäkin esiintyy, mutta yleensä omaiset löytävät karkulaisen ja palauttavat laitokseen.

”Harva ymmärtää heti, että tämä on heitä itseään varten”, kuvailee vieroitushoitaja Ilja Kolobov. Entinen narkomaani on itsekin käynyt karanteeni- ja käsirautahoidon läpi pari vuotta sitten.

”He syyttelevät meitä ja vanhempiaan, jotka ovat panneet heidät tänne. Lähtiessään täältä terveinä ihmisinä he kuitenkin jo kiittävät vanhempiaan ja ymmärtävät, etteivät olisi pystyneet tähän itse”, Kolobov jatkaa.

Pieni joukko on myös tullut hoitoon oma-aloitteisesti. He pitävät käsirautoja ja kaltereita tarpeellisina.

”Minä en usko lääkehoitoon. Elimistön täytyy ensin päästä irti aineista. Motivaatio löytyy sitten vähän myöhemmin”, uskoo karanteenista juuri päässyt 32-vuotias Edik.

Teksti Mirja Sipinen / STT

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.