Viranomaiset kuljettavat ”kiduttajavankeja” Venäjän vankiloihin hakkaamaan ja raiskaamaan, sanoo kansalaisjärjestön perustaja

Väkivaltavideoiden tallentamisesta vastannut ”Sergei" salakuljetti toista tuhatta dokumenttia ja videota Saratovin vankilasta.
Eurooppa 13.10.2021 20:45
Venäläisen vankilan piikkilanka-aita.
© Dimitar Dilkoff / AFP / Lehtikuva

Venäläinen Gulagu.net-järjestö julkaisi 7. lokakuuta nettisivuillaan järjestölle vuodettuja videoita raaoista kidutuksista ja raiskauksista Saratovin alueella sijaitsevassa vankilassa. Asiasta nousi Venäjällä kohu, ja viranomaiset aloittivat heti epäiltyjen vankisairaalassa tapahtuneiden kidutusten ja raiskausten tutkinnat.

Joitakin vankilaviranomaisia on jo erotettu nopeasti. Syytteitä on kuitenkin nostettu ainoastaan alemman tason viranomaisia vastaan, vaikka väärinkäytöksistä on ilmeisesti tiennyt suuri joukko viranomaisia. Turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijöihin ei ole koskettu, vaikka viraston väitetään liittyvän kidutukseen.

Vankilakidutuksilla ja -raiskauksilla on ollut Venäjän presidentin alaisuudessa toimivan FSB:n hyväksyntä, sanoo Gulagu.net -sivuston perustaja Vladimir Osetškin Suomen Kuvalehdelle. Osetškinin mukaan FSB ja Venäjän vankeinhoitolaitos FSIN tekevät tärkeimmät kidutustoimintaan liittyvät päätökset Moskovan tasolla. FSB on Venäjän ”voimavirastojen” epävirallisessa hierarkiassa reilusti FSIN:n yläpuolella.