Venetsialaiset kyllästyivät turistien sikailuun: suunnitteilla sakot jopa avaamattoman oluttölkin kanniskelusta

Matkailijoiden määrä historiallisessa saarikeskustassa on räjähtänyt. Seurauksena on ollut muun muassa häiritsevää alastomuutta ja toistuvia vaaratilanteita.
Eurooppa 10.10.2018 20:50

Gondolieerit kuljettavat asiakkaita kapeassa kanavassa Venetsiassa. © HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Suomea moititaan usein alkoholinkäytön tiukasta ja holhoavasta säätelystä. Mutta osataan sitä viininjuojien luvatussa maassa Italiassakin.

Maailmankuulun kanavakaupungin Venetsian kaupunginvaltuusto saa lähiviikkoina päätettäväkseen uuden järjestyssääntöehdotuksen.

Sen perusteella voitaisiin jatkossa sakottaa jokaista, joka kanniskelee alkoholia kaupungilla iltaseitsemän ja aamukahdeksan välisenä aikana.

Virkamiesten ja poliisien valmisteleman esityksen kielto ”kuljettaa omaan käyttöön tarkoitettuja alkoholijuomia julkisissa tiloissa ilman perusteltua tarkoitusta” koskisi yhtä lailla mietoja ja väkeviä alkoholijuomia.

Eikä ”perustelluksi tarkoitukseksi” kelpaa se, että pullot tai tölkit ovat suljettuina ostoskasseissa matkalla kaupasta kotiin.

Myöskään määrärajoituksia ei ole: periaatteessa yksikin oluttölkki voi johtaa sakkoihin.

Venetsian poliisipäällikkö Marco Agostini kuitenkin rauhoittelee kaupunkilaisia: tarkoituksena ei ole lähettää poliisipartioita kyttäämään kaupoista poistuvia asiakkaita.

Virkavalta keskittyy paimentamaan juopuneilta vaikuttavia ja häiritsevästi käyttäytyviä hortoilijoita. Ja jos heiltä tavataan kolmekin olutta, sakko tärähtää, poliisipäällikkö vannoo.

Venetsialaiset haluavat varmasti jatkossakin hörppiä oman Veneton maakuntansa mainioita prosecco-kuohuviinejä ja valpolicella-punaviinejä. Siitä huolimatta ylivoimainen enemmistö todennäköisesti nyökyttelee poliisijohdon puheille suopeasti ja kannattaa kieltoa.

Vaikka kaupunginhallitus ja poliisipäällikkö eivät asiaa suoraan sanokaan, uuden järjestyssäännön kohteena ovat ennen kaikkea Venetsiaan päivittäin saapuvat turistit.

Vähemmän yllättäen uusiseelantilaismies oli tukevassa humalassa.

Huonosti ja jopa törkeästi käyttäytyvien turistien tempaukset piinaavat venetsialaisia jatkuvasti enemmän.

Kaupungissa vierailee vuosittain noin 20 miljoonaa turistia. Määrä on paisunut erityisesti 2000-luvun aikana. Valtaosa matkailijoista on pikavierailijoita, jotka poikkeavat Venetsiassa vain, koska ”tarunhohtoisessa” kanavakaupungissa ”pitää käydä” ennen kuin se uppoaa.

Vanha saarikeskusta on ahdas. Sen pinta-ala on alle kahdeksan neliökilometriä, eli vain neljännes Helsingin kantakaupungin koosta.

Pienelle alueelle pakkautuu joka päivä enemmän matkailijoita kuin siellä on paikallisia asukkaita, joita saarikeskustassa sinnittelee enää vain noin 55 000. Vielä 1950-luvulla asukkaita oli kolminkertainen määrä.

Kaupungin tiukoista järjestyssäännöistä närkästyneet somekirjoittajat ovat jo ehtineet valittaa, että tylyille venetsialaisille kelpaavat kyllä turistien rahat, mutta matkailijat eivät saisi näkyä tai kuulua.

Venetsialaisten ärtymystä on kuitenkin helppo ymmärtää. Turismin valtava kasvu on johtanut myös lieveilmiöiden räjähtämiseen.

Välttämättömäksi listattuja Venetsia-kokemuksiaan saalistavat turistilaumat vyöryvät keskustan halki, eivätkä usein välitä edes alkeellisimmista käytöstavoista.

Turistit leiriytyvät piknikille tai ottamaan aurinkoa ihmisten talojen edustoille, sisäpihoille tai käytännössä mihin tahansa avoimeen kaupunkitilaan. Monet paikallisista tuntevat elävänsä vilkkaassa ulkomuseossa, jossa museoiden normaalit käytössäännöt eivät päde.

Siksi Venetsian kaupunginvaltuusto saakin yhtä aikaa viinakiellon kanssa päättää myös toisesta uudesta järjestyssäännöstä.

Se kieltäisi istumisen tai loikoilun kaupunkitiloissa kaikkialla muualla paitsi erikseen osoitetuilla paikoilla. Kiellon rikkomisesta on luvassa 50–500 euron suuruinen sakko.

Ruuhkaisimmilla nähtävyyspaikoilla vastaava kielto on jo luvassa, mutta nyt se laajenisi koko historiallisen saarikeskustan alueelle.

 

Venetsiassa on muutaman viime vuoden aikana otettu käyttöön useita muitakin sääntöjä, joiden tavoitteena on suitsia turistien huonoa käytöstä.

Muun muassa kaupungin sadoissa kanavissa tai suihkulähteissä uimisesta lätkäistään nykyiysellään 450 euroa sakot.

Varoittavia esimerkkejä kiellon perusteeksi riittää.

Jokavuotinen syystulva syystulva acqua alta johtaa lähes säännöllisesti järjettömiin vesileikkeihin. Turistit hyppivät uimaan veden valtaan uponneille toreille ja aukioille – piittaamatta pinnan alla piilevistä sähköjohdoista, terävistä esineistä tai muista vaaroista.

Vuonna 2015 Venetsian tarkkasilmäinen digitaalinen juorulehti Venezia Today äkkäsi ja videoi aasialaisturistin, joka oli istahtanut kanavaan alastomana ja pesi huolellisesti vartaloaan.

Syksyllä 2017 kuusi belgialaista nuorta miestä sukelsi juovuspäissään Calatravan sillalta yli kymmenen metrin korkeudesta suoraan Canal Grandeen.

Calatravan silta sijaitsee sekä rautatieaseman että Venetsiaan tulevan autoliikenteen päätepisteen Piazzale Romaa tuntumassa. Sen alla kulkee Venetsian vilkkain ja tihein veneliikennereitti: taukoamaton virta vesibussilinjojen aluksia, taksiveneitä, gondoleja, yksityisiä moottoriveneitä ja huoltoaluksia.

Pojat välttivät vai onnen kaupalla törmäämästä yhteenkään alukseen.

Vuotta aiemmin Rialton sillalta Canal Grandeen hypänneellä viisikymppisellä uusiseelantilaismiehellä ei ollut yhtä hyvä tuuri.

Hän tärähti suoraan siltaa alittavan täyden taksiveneen kannelle ja sai useita vaikeita luunmurtumia. Taksiveneen kuljettaja sai vain vaivoin pidettyä veneensä hallinnassaan ja vältettyä vakavamman onnettomuuden.

Vähemmän yllättäen uusiseelantilaismies oli loikkaa tehdessään tukevassa humalassa.

Puluja ja ihmisiä Basilica di San Marcon edessä Venetsiassa.

Puluja ja ihmisiä Pyhän Markuksen torilla Venetsiassa. © SARI GUSTAFSSON / LEHTIKUVA

Myös liikkuminen kaupungin kaduilla uima-asussa tai yläosattomissa (koskee myös miehiä) on kielletty 200 euron sakon uhalla.

Joillekin tosin pelkkä uima-asukin on ollut liikaa.

Keväällä 2017 Venetsiaa riivasivat nuoret naiset, jotka poseerasivat alastomina kaupungin keskeisimmillä turistikohteilla kuten Pyhän Markuksen torilla ja Canal Granden talojen venelaitureilla. Monet peittivät kasvonsa venetsialaisilla karnevaalinaamareilla.

Osa naisista kulki kaduilla pelkkiin hupullisiin mustiin kaapuihin verhoutuneina. Kaavut he heittivät yltään löytäessään sopivan valokuvauksellisen kohteen.

Kyseessä oli somessa roihahtanut kilpailu siitä, kuka ottaa itsestään seksikkäimmän kännykkävideon tai -valokuvan taustanaan maailmankuulut matkailukohteet, poliisipäällikkö Agostini selitti tuolloin.

Kilpailuinto alkoi jäähtyä, kun eräälle kiinni jääneelle kaunottarelle lätkäistiin 3 333 euron sakko epäsiveellisestä käytöksestä julkisella paikalla.

 

Venetsia on myös tuhansien suomalaisten jokavuotinen vierailukohde. Siksi on hyvä tietää, että venetsialaispoliisin sakkokäsi saattaa heilahtaa, vaikka ei sortuisi epäsiveellisyyteen, juopotteluun tai asiattomaan norkoiluun.

Esimerkiksi lintujen syöttämisestä tai ruoantähteiden maahan heittämisestä seuraa nykyään 50–200 euron sakko.

Taustalla on vuosikymmeniä jatkunut perinne, jossa turistit ottavat Pyhän Markuksen torilla valokuvia, joissa heidän jaloissaan tai olkapäillään istuu puluja. Linnut houkutellaan kuvaan leivänmuruilla.

Puluparvien koko onkin kasvanut samaa tahtia turistilaumojen kanssa.

Ennen kuin syöttökielto tuli voimaan, kuka tahansa torilla liikkuja tai aukion ulkokahviloissa istunut saattoi yhtäkkiä joutua keskelle valtavaa, meluisaan matalalentoon pelästynyttä lintuparvea – ja pyyhkiä sen tieltä päästyään linnunkakkaa olkapäiltään ja hiuksistaan.

 

Myöskään historialliseen keskustaan tutustuminen polkupyörän selästä ei enää käy päinsä – tuntuipa ajatus kuinka houkuttelevalta hyvänsä.

Jos jää kiinni pyöräilystä ja edes pyörän taluttamisesta kaduilla, seurauksena on 100 euron sakko.

Syy on järkeenkäypä.

Pyöräily Venetsian sadoilla kapeilla, täysillä ja mutkittelevilla kujilla ja niitä ylittävillä jyrkkäportaisilla kivisilloilla ei yksinkertaisesti ole turvallista sen enempää pyöräilijän kuin jalankulkijankaan kannalta.

Useimmat kujat hipovat kanavien reunoja, eikä minkäänlaisia suojakaiteita yleensä ole.

Pyöräilykielto ei tosin jostain syystä koske alle kahdeksanvuotiaita. Eikä myöskään venetsialaisia, joiden uskotaan osaavaan tunnistaa ympäristönsä vaaratekijät.