Venäläisrokote aiheutti koehenkilöille merkittäviä sivuvaikutuksia – kansalle lupaillaan pysyvää suojaa jo tämän vuoden puolella

Sputnik V -rokotteen laajamittainen tuotanto alkaa, vaikka tutkijat pitävät hanketta keskeneräisenä. "Se on uhkapeliä ihmishengillä, venäläistä rulettia", sanoo amerikkalais-venäläinen virologi.
Binnofarm-lääketehtaan sisäänkäynti Zelenogradin kaupungissa Moskovan lähellä 12. elokuuta 2020. Venäjä ilmoitti aloittavansa koronarokotteen valmistamisen tehtaassa. © Alexander Nemenov/AFP/Lehtikuva

Venäjällä on todettu yli miljoona koronatartuntaa. Luku on Johns Hopkins yliopiston tilastossa maailman neljänneksi suurin Yhdysvaltojen, Brasilian ja Intian jälkeen.

Covid-19 -taudista aiheutuneita kuolemantapauksia on todettu Venäjällä alle 18 000, eli selvästi vähemmän kuin muissa viruksen pahasti runtelemissa maissa. Se on herättänyt epäilyjä tilastojen kaunistelusta.

Koronakriisi ja heikko taloustilanne ovat nostattaneet kritiikkiä vallanpitäjiä kohtaan. Luottamus presidentti Vladimir Putiniin romahti keväällä, mutta kääntyi kesällä jälleen hienoiseen nousuun. Riippumattoman Levada-keskuksen mukaan 66 prosenttia venäläisistä hyväksyy nyt Putinin toimet presidenttinä.