Venäjän hylkiörokotteesta tuli yllättäen hittituote maailmalla – Sputnik V on hyväksytty jo 38 maassa

Sputnik-rokotteen tuotantokapasiteetti ei kuitenkaan riitä vastaamaan kysyntään. Tuotantomäärät ovat jääneet läntisiä kilpailijoita pienemmiksi.
Venäläinen Sputnik V -rokote on otettu käyttöön muun muassa Unkarissa. Koronarokotuksia jaettiin Nagykatan kaupungissa 24. helmikuuta.
Venäläinen Sputnik V -rokote on otettu käyttöön muun muassa Unkarissa. Koronarokotuksia jaettiin Nagykatan kaupungissa 24. helmikuuta. © Tibor Illyes / AFP / Lehtikuva

Maailma hämmästyi, kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti elokuussa, että Moskovassa toimiva Gamaleja-instituutti oli rekisteröinyt toimivan koronavirusrokotteen ensimmäisenä maailmassa. Hänen mukaansa testit osoittivat, että rokote on turvallinen, ja että se suojaa tehokkaasti koronavirukselta.

Rokote on ristitty Sputnik V:ksi Neuvostoliiton vuonna 1957 laukaiseman satelliitin mukaan.

Putinin ilmoitukseen suhtauduttiin länsimaissa epäluuloisesti, sillä rokotteen kolmannen vaiheen kliinisiä testejä ei ollut tuolloin edes aloitettu. Rokotteen turvallisuutta ja tehokkuutta epäiltiin myös Venäjällä. Päivälehti Kommersantin syyskuisen kyselyn mukaan jopa puolet venäläisistä lääkäreistä aikoi kieltäytyä ottamasta rokotetta.