Venäjä yritti vaikuttaa eurovaaleihin, mutta jätti Suomen rauhaan – Virkamies: tietävät, että Suomeen on vaikea levittää propagandaa

EU-komissio julkaisi eurovaaleihin kohdistuneesta vaikuttamisesta raportin. Siinä Venäjä nimettiin poikkeuksellisesti suoraan häirintäyritysten lähteeksi.
Eurooppa 19.6.2019 07:29
Europarlamenttivaalien ulkomainontaa Helsingissä 9. toukokuuta 2019.
Europarlamenttivaalien ulkomainontaa Helsingissä 9. toukokuuta 2019. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Erilaiset venäläiset ryhmät levittivät laajasti valeuutisia ja pyrkivät vaikuttamaan niillä toukokuun europarlamenttivaalien äänestyskäyttäytymiseen. Näin toteavat EU-komissio ja EU:n ulkosuhdehallinto 14. kesäkuuta 2019 julkaisemassaan raportissa.

Raportin mukaan venäläisten tavoitteena oli laskea vaalien äänestysaktiivisuutta kyseenalaistamalla koko vaalien laillisuus. Lisäksi he yrittivät syventää ristiriitoja levittämällä liioiteltuja ja vääristeleviä väitteitä muun muassa laittomasta maahanmuutosta ja Brysselin ylivallasta.

Suomessa Venäjä vaikuttaa toimineen varovaisemmin kuin monissa muissa EU-jäsenmaissa, kertoo EU:n ulkosuhdehallinnon valeuutisten seurantaan ja paljastamiseen keskittyneellä strategisella kommunikaatio-osastolla eli niin kutsutussa StratCommsissa työskentelevä suomalaisvirkamies.