Venäjä vaikuttaa vaaleihin pitkäjänteisesti: ”Suomettumisen varjo näkyy keskustelussa”

Venäjä ei pyri vaikuttamaan vain äänestyskäyttäytymiseen, sanoo entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.
Anne Kuorsalo
Eurooppa 23.1.2018 20:52
”Neuvostoliiton aloittama ja Venäjän jatkama pitkäjänteinen informaatiovaikuttaminen tuottaa tulosta. Poliitikot passaavat sanojaan”, tiivistää Hannu Himanen, entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs, presidentinvaalien edellä käydyn ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun hengen. Himanen muistut...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ei vaaleissa näy ”suomettumisen varjo”, vaan ihan ehta suomettuminen niissä näkyy. Ehdokkaat ovat toinen toistaan suomettuneempia, ja joukosta ei erotu edukseen kuin yksi mies, Nils Torvalds!

Ja sellainen korjaus juttuun, ettei siitä ole mitään epäselvyyttä, vaikuttiko Venäjä USA:n vaaleihin. Kyllä vaikutti. Sen sijaan nyt tutkitaan sitä, että syyllistyikö itse presidentti kampanväkineen Venäjän kanssa vehkeilyyn.

Mitä seuraavaksi? Elämä jatkuu ja sen kanssa on pärjättävä. Torvalds sanoi hyvin, minä tunnen Venäjää ja se on huonossa kunnossa. Venäjä,Turkki,Iran ja Valko-venäjä ovat diktatuureja samoin Kiina.
Tämä joukko tavoittelee herruutta lähiympäristössään. NATO on huonossa kunnossa ja hajanaisempi,kuin ennen. Mihin ollaan menossa? Suomen poliitikot unohtavat,että demokratian ja ihmisoikeuksien takaajat ovat lännessä.

Himasen mielipiteissä kajastaa russofobia ja tavoitteena tuntuu olevan Venäjän pelon ruokkiminen.
Monipuolinen asioiden käsittely faktapohjalta tarjoaisi parhaat edellytykset mielipiteen muodostukselle. Yksi perustava fakta on että Suomen etu ei ole sama kuin kummankaan suurvallan ajama oma etu. Himanen keskittyy pohtimaan Venäjän vaikutuksia Suomeen, mutta jättää sivuun USAn ja NATOn toimet ja pyrkimykset vetää Suomi osaksi liittokuntaa