Venäjä vaikuttaa vaaleihin pitkäjänteisesti: ”Suomettumisen varjo näkyy keskustelussa”

Venäjä ei pyri vaikuttamaan vain äänestyskäyttäytymiseen, sanoo entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.
Eurooppa 23.1.2018 20:52
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhdistautui perinteiden mukaan avannossa Svetlitsan kylässä, kun Venäjän ortodoksikirkko vietti loppiaista 19. tammikuuta 2018.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhdistautui perinteiden mukaan avannossa Svetlitsan kylässä, kun Venäjän ortodoksikirkko vietti loppiaista 19. tammikuuta 2018. © ALEXEI DRUZHININ / Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP / Lehtikuva

”Neuvostoliiton aloittama ja Venäjän jatkama pitkäjänteinen informaatiovaikuttaminen tuottaa tulosta. Poliitikot passaavat sanojaan”, tiivistää Hannu Himanen, entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs, presidentinvaalien edellä käydyn ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun hengen.

Himanen muistuttaa, miten monet – jopa asiantuntijat ja jotkut ehdokkaista – tulkitsevat Venäjän toimien olevan pyrkimystä vaikuttaa pelkästään äänestyskäyttäytymiseen.

”Tavoitteet ovat paljon laajempia ja vaaleihin liittyvä informaatiovaikuttaminen on osa pitkäjänteistä ja strategista vaikuttamista.”

Suomessa se on Himasen mukaan jatkoa Neuvostoliiton tavoille.

”Neuvostoliitto vaikutti määrätietoisesti jokaiseen Suomessa vuosina 1940–1982 järjestettyyn presidentinvaaliin. Neuvostoliiton toiminta on jättänyt syvät jäljet, ja suomettumisen varjo näkyy keskustelussa edelleen selvästi.”