Tieteilijät talutushihnaan

Venäjän johto haluaisi nostaa maansa tieteen arvostusta maailmalla. Samaan aikaan se rajoittaa venäläistutkijoiden yhteydenpitoa ulkomaisiin kollegoihin.

Ulkomaat 09.10.2019 13:00
Maarit Uber
Presidentti Vladimir Putin ja hänen lehdistösihteerinsä Dmitri Peskov ovat olleet huolissaan ulkovaltojen tiede- ja teollisuusvakoilusta.
Presidentti Vladimir Putin ja hänen lehdistösihteerinsä Dmitri Peskov ovat olleet huolissaan ulkovaltojen tiede- ja teollisuusvakoilusta. © ALEXEI DRUZHININ / MVPHOTOS

Venäjän opetus- ja tiedeministeriö on antanut määräyksiä, jotka hankaloittavat venäläisten tutkijoiden yhteydenpitoa ulkomaisiin kollegoihin.

Tutkijoiden on kerrottava ministeriölle etukäteen tapaamisistaan ulkomaisten tutkijoiden kanssa. Tapaamisten jälkeen tutkijoiden toivotaan esittävän ministeriölle raportin keskustelujen sisällöstä. Tutkijoiden olisi myös pyydettävä esimiehiltään lupa ulkomaisten kollegoiden tapaamiseen työn ulkopuolella.

Samaan aikaan ulkomaalaisten toimintaa venäläisissä tiedelaitoksissa rajoitetaan. Ulkomaalaiset tutkijat eivät saa käyttää laitoksissa kännyköitä, kameroita, tallennuslaitteita tai edes rannekelloja.

Määräykset koskevat kaikkia opetus- ja tiedeministeriön alaisia tutkimuslaitoksia. Suurin osa niistä on keskittynyt luonnontieteisiin.

Ministeriö on luonnehtinut uusia sääntöjä suosituksiksi. Käytännössä niitä voidaan pitää eräänlaisena ennakkovaroituksena.

Sisältö