Venäjä: Kuvernööriltä löytyi 500000 euron arvoinen kynä – epäillään lahjuksista

Aleksandr Horošavinin kodista takavarikoitiin noin 14 miljoonaa euroa käteistä.
Eurooppa 9.3.2015 15:35
Anne Kuorsalo
Aleksandr Horošavin oikeudessa Moskovassa 4. maaliskuuta 2015. © DMITRI SEREBRJAKOV / AFP / Lehtikuva

Sahalinin öljyrikkaan alueen kuvernööri on pidätetty. Aleksandr Horošavinia epäillään 5,6 miljoonan dollarin lahjuksen ottamisesta. Kotietsinnöissä häneltä on takavarikoitu muun muassa miljardi ruplaa, noin 14 miljoonaa euroa käteistä.

Kommersant kertoo Horošavinista otsikolla ”kuvernööri otti liikaa”. Horošavin pidätettiin virkapaikallaan ja tuotiin lentokoneella käsiraudoissa Tyynenmeren saarelta Venäjän Kaukoidästä Moskovaan.

Venäläismediassa painotetaan, miten yleensä kuvernöörit on ensin erotettu tai he ovat painostuksen jälkeen eronneet ja vasta sitten heitä vastaan on nostettu rikosjuttuja. Ne koskevat taloudellisia väärinkäytöksiä. Näin kävi viime vuonna Novosibirskin kuvernööri Vasili Jurtšenkolle ja Branskin kuvernöörille Nikolai Deninille.

Kuvernöörit on nimittänyt presidentti Vladimir Putin, kun heidät Venäjän alkuvuosina valittiin vaaleilla. Nyt vaaleihin ollaan osin palaamassa, esimerkiksi Pietarissa pidettiin viime syksynä kuvernöörin vaalit, jossa Putinin nimittämä Georgi Poltavtšenko äänestettiin virkaan. Kilpailevien ehdokkaiden osanottoa rajoitettiin.

 

Pietarilainen verkkolehti Fontanka.ru on kertonut seikkaperäisesti Horošavinin pidätyksestä ja kotietsinnän tuloksista.

Käteisen lisäksi on takavarikoitu 800 jalokiviä ja -metalleja sisältävää esinettä, joista yksi on 36 miljoonan ruplan, noin 500 000 euron, arvoinen kynä.

Kuvernööri omistaa kolme huoneistoa Moskovan eliittitaloiksi kuvatuissa kerrostaloissa, lisäksi hänellä on huvila lähellä pääkaupunkia. Huvilaa on syyttäjäviraston mukaan remontoitu 130 miljoonalla ruplalla, lähes kahdella miljoonalla eurolla.

Jo viime syksynä on pidätetty kuvernöörille lahjuksen antamisesta epäilty Energostroin johtaja, joka varmisti 5,6 miljoonan dollarin voitelulla pääsyn Sahalinin alueen lämpö- ja sähkövoimalan rakennustöihin. Syyttäjäviranomaisten mukaan kuvernööri on siirtänyt rahoja Kiinaan ja Hongkongiin.

Kommersantin haastattelussa politiikan tutkija Aleksandr Kynev katsoo, että Sahalinin alueen pitäisi olla yhtä vaurasta kuin Arabiemiraattien. Öljyraha ei hänestä kuitenkaan näy missään.

Mediassa on kiinnitetty huomiota myös siihen, kuinka pidätetty kuvernööri on maan suurimman öljy-yhtiön Rosneftin johtajan Igor Setšinin luotettuja. Rosneft taas on Sahalinin öljyrikkauksien hyödyntäjiä.

Setšiniä pidetään Putinin läheisenä, mutta kuvernöörin pidätystä ei silti kytketä Venäjän mediassa Setšiniin, vaan yleiseen korruption vastaisen toiminnan tehostumiseen.

Kun aikaisemmin virkapaikalla on voitu pidättää alueiden pääkaupunkien johtajia, nyt sama uhka leijuu kuvernöörien yllä, tulkitaan jutuissa.

Samalla on muisteltu, miten edellinen virassa olleen kuvernöörin tasoa vastanneen henkilön pidätys tapahtui 2006, jolloin kohteena oli öljy- ja kaasuvaroistaan tunnetun Nenetsien autonomisen alueen johtaja Aleksei Barinov.
Valtaa pitävät aikovat ottaa oppositiolta yksinoikeuden taistella korruptiota vastaan, tulkitsee talouslehti Kommersant Aleksandr Horošavinin pidätystä maaliskuun alussa.

Helmikuun lopussa murhattu Boris Nemtsov oli koonnut raportin muun muassa Sotšin olympialaisten korruptiosta. Talousrikoksista syytetyn oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin suosio nojaa nimenomaan paljastuksiin avainviroissa olevien suuromaisuuksista.

Media on kiinnittänyt huomiota myös siihen, miten jo viime vuonna Sahalinin kuvernöörin tuhlailuun ja julkisten varojen väärinkäyttöön puuttui ONF. Se on lyhenne sanoista, jotka tarkoittavat yleisvenäläistä kansanrintamaa. Liike syntyi Putinin aloitteesta tukemaan Putinin valintaa presidentiksi.

Putin on osallistunut liikkeen kokouksiin muun muassa viime lokakuussa.

Median tulkinnan mukaan ONF:n esittämä kritiikki on jatkossa syytä ottaa vakavasti.

Venäjällä voi saada lahjuksen vastaanottamisesta jopa 15 vuoden tuomion.