Uutisanalyysi: Sähkölentokoneet tulevat Euroopan kaupunkeihin muutamassa vuodessa, mutta Suomi ei ole herännyt asiaan

Eduskunta käsittelee parhaillaan valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Se keskittyy tie- ja raidehankkeisiin, sähköinen ilmailu vain mainitaan.
Eurooppa 1.6.2021 07:30
Saksalainen, seitsemänpaikkainen Lilium Jet näyttää futuristiselta. Se aiotaan saada kaupalliseen käyttöön Saksassa ja Yhdysvaltain Floridassa vuonna 2024.
Saksalainen, seitsemänpaikkainen Lilium Jet aiotaan saada kaupalliseen käyttöön Saksassa ja Yhdysvaltain Floridassa vuonna 2024. © Lilium

Sähkölentokoneet ovat tulossa.

Niin on väitetty jo pitkään. Julkisuudessa on näkynyt kuvia mitä mielikuvituksellisimman näköisistä härpäkkeistä ja tietoja täysin epärealistisilta vaikuttaneista aikatauluista.

Talven 2021 mittaan kaiken hehkutuksen, verbaalisten vaakakierteiden ja sanallisten silmukoiden takaa alkoi kuitenkin paljastua aimo annos realismia. Jopa yleensä jäykkäliikkeiset ilmailuviranomaiset uskovat nyt uudenlaisen, kaupunkien sisäisen lentoliikenteen aloittamiseen jo 4–5 vuoden sisään. Kaupunkien välinen sähkölentokoneiden lyhyiden matkojen liikenne voisi ottaa ensi askeleitaan suunnilleen samassa aikataulussa.

Rahasta se ei ole kiinni. Pääomasijoittajat ja muut riskirahoittajat ovat kaataneet miljardeja uudenlaisia koneita ja niiden liikennejärjestelmiä kehittäviin yhtiöihin.