Unkarin vapaan sanan tulevaisuus on synkkä – pääministeri Viktor Orbán osti suurimman kriitikkonsa

Uutisanalyysi: Unkarin oppositioääni uhkaa muuttua kuiskaukseksi, kun vapaata mediaa ostetaan ja valjastetaan hallituksen äänitorveksi.
Eurooppa 28.10.2016 15:35
Tuula Koponen ja Pentti Väistö
Viimeiseksi jääneen, 8. lokakuuta 2016 ilmestyneen Népszabadságin kansi käsitteli lehden paljastamaa skandaalia ja valtion rahojen tuhlausta.
Viimeiseksi jääneen, 8. lokakuuta 2016 ilmestyneen Népszabadságin kansi käsitteli lehden paljastamaa skandaalia ja valtion rahojen tuhlausta. © ANDRÁS NAGY / AP / Lehtikuva

BUDAPEST – Unkarissa on edelleen sananvapaus, mutta vapaalla sanalla ei kohta ole muita kanavia kuin internet ja katuparlamentit.

Kolme viikkoa sitten vaiennettiin liberaalin vasemmisto-opposition tärkein äänitorvi, 60 vuoden ikään ehtinyt päivälehti Népszabadság (suom. "Kansanvapaus").

Lehti perustettiin vuoden 1956 kansannousun sekasorrossa, ja se toimi Unkarin sosialistisen työväenpuolueen (MSZMP) äänenkannattajana vuoteen 1990.  Népszabadság pysytteli lähellä työväenpuolueen seuraajaa eli sosialistista puoluetta (MSZP) myös kommunismin romahdettua.

Pian lehden ja sen suositun nettisivuston (nol.hu) lakkauttamisen jälkeen koko kustannusyhtiö siirtyi pääministeri Viktor Orbánin hallitusta tukevien tahojen käsiin.