Pride-kulkue Budapestissa 24. heinäkuuta. Heinäkuun alussa Unkarissa tuli voimaan paljon vastustusta saanut homopropagandalaki.
Pride-kulkue Budapestissa 24. heinäkuuta. Heinäkuun alussa Unkarissa tuli voimaan paljon vastustusta saanut homopropagandalaki. © FERENC ISZA/AFP/MVPhotos

”Kaikki on menossa huonommaksi”

Unkarin pääministeri Viktor Orbán saattaa hävitä vaalit ensi keväänä. Sen jälkeenkin valtio voi olla pääosin Orbánin liittolaisten hallussa.

Eurooppa 05.08.2021 18:00
Teksti Risto Majaniemi

Pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolueen kannatus on laskenut pitkään Unkarissa. Puolue on ollut viime aikojen gallupeissa hieman jäljessä oppositiota. Fidesz on vahva maaseudulla, oppositio kaupungeissa.

Puolueen yksi pääargumentti tulevissa vaaleissa lienee koronapandemia ja sen hoito. Unkari on ollut rokottamisessa EU:n kärkimaita.

Samalla maassa on kuitenkin ollut asukaslukuun nähden eniten koronakuolemia EU:ssa. Fidesz korostaa hyvää rokotustahtia, oppositio kuolinlukuja.

Hallitus suunnittelee ensi vuodelle mittavaa vaalivuoden budjettia. Se aikoo poistaa tuloveron alle 25-vuotiailta, lapsiperheille on tulossa verohelpotuksia. Fideszin kannatus on romahtanut juuri nuorten keskuudessa.

Myös eläkeläisille on luvassa ylimääräinen 13 kuukauden eläke. Hallitus aikoo rahoittaa nämä joko EU-rahalla tai ottaa lisää velkaa.

Sisältö