Unkari rakentaa Budapestiin kiinalaisen yliopiston kiinalaisella rahalla – ”Unkarista voi tulla Kiinan Troijan hevonen Euroopassa”

Viktor Orbánin Unkari ei kilpailuta miljardihankkeitaan Kiinan ja Venäjän kanssa. Ennen yliopistoa on jo tehty ydinvoimala ja ratahanke.
Eurooppa 15.4.2021 07:30
Unkarin kansallismuseon julkisivu oli valaistu maan lipun värein kansallispäivänä 15. maaliskuuta 2021.
Unkarin kansallismuseo oli valaistu maan lipun värein kansallispäivänä 15. maaliskuuta 2021. © Attila Kisbenedek / AFP / Lehtikuva

Unkari aikoo rakentaa kiinalaisyliopiston kampuksen Budapestiin tavalla, joka on ristiriidassa EU:n periaatteiden kanssa. Jättimäistä kampusurakkaa ei aiota kilpailuttaa, vaan sen toteuttaa kiinalaisyhtiö, joka tuo Kiinasta kaiken tarvikkeita ja työvoimaa myöten. Rahoituksen Unkari hoitaa kiinalaispankista otetulla lainalla.

Yliopistohanke hämmensi EU:ssa jo loppuvuodesta 2019. Unkari oli sopinut alustavasti Kiinan kanssa, että Sanghaissa toimiva Fudanin huippuyliopisto avaa kampuksen Budapestissa vuonna 2024.

Juuri ennen Unkari oli savustanut arvostetun Keski-Euroopan yliopiston (CEU) Budapestista. CEU muutti amerikkalaistutkintoineen Itävaltaan Wieniin, jossa se aloitti toimintansa lokakuussa 2019.