Tuhannet siirtolaiset hukkuvat Välimereen – YK:n ihmisoikeuskomissaari syyttää EU:ta

Ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet’n mukaan EU on ulkoistanut ihmisoikeusloukkaukset Libyan rannikkovartiostolle.
Eurooppa 3.6.2021 10:50
Libyasta ja Tunisiasta Välimeren yli saapuneita siirtolaisia Italian rannikkovartioston veneellä Lampedusan saarella elokuussa 2020.
Libyasta ja Tunisiasta Välimeren yli saapuneita siirtolaisia Italian rannikkovartioston veneellä Lampedusan saarella elokuussa 2020. © Alberto Pizzoli / AFP / Lehtikuva

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet syyttää Euroopan unionia Välimerellä hukkuneiden pakolaisten kohtaloista.

Hän kirjoittaa toukokuun lopulla julkaistussa raportissa, että Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat tarkoituksella vaikeuttaneet Välimeren ylitystä erityisesti Libyasta, mikä on johtanut tuhansien ihmisten hukkumiseen.

Bacheletin mukaan EU on käytännössä ulkoistanut ihmisoikeusloukkaukset Libyan rannikkovartiostolle. EU on leikannut omia meripelastukseen tarkoitettuja määrärahojaan ja maksanut samalla Libyalle korvauksia meren ylittäjien palauttamisesta yhteensä 60 miljoonaa euroa. Unioni on myös hyväksynyt Libyan rannikkovartioston toiminnan ulottamisen 94 merimailin eli noin 174 kilometrin päähän maan rannikosta.