”Tekninen pikku seikka” onkin valtava muutos – Puolaa hallitseva Laki ja Oikeus yrittää sementoida valtaansa uusilla keinoilla

Varsovan yliopiston perustuslakioikeuden professorin mukaan lakihanke on täysin vastuuton.
Eurooppa 24.7.2019 07:30
Puolan presidentti Andrzej Duda (vas) on keskeisessä roolissa, kun hänen puolueensa PiS ajaa muutoksia lainsäädäntöön. Duda tapasi Liettuan presidentin Zuzana Caputovan Varsovassa 15. heinäkuuta 2019.
Puolan presidentti Andrzej Duda (vas) on keskeisessä roolissa, kun hänen puolueensa PiS ajaa dramaattisia muutoksia lainsäädäntöön. Duda tapasi Liettuan presidentin Zuzana Caputovan Varsovassa 15. heinäkuuta 2019. © Czarek Sokolowski / AP / Lehtikuva

EU-tuomioistuin on antanut langettavia ratkaisuja Puolan aikaisempien oikeusvaltioloukkausten takia, mutta Laki ja Oikeus -puolue (PiS) kehittää yhä uusia tapoja murentaa maan demokratiaa.

Vuodesta 2015 valtaa pitänyt puolue on parlamenttienemmistönsä turvin ajamassa nyt läpi lakia, jolla on tarkoitus huolehtia tulevaisuudessa siitä, että maassa varmistetaan vaalituloksen ”oikeellisuus".

Uuden lain mukaan vaalituloksen vahvistaminen siirtyy maan korkeimman oikeuden alaiselta ja lakkautetulta työllisyys-, sosiaaliturva- ja julkisten asioiden valiokunnalta erityiselle tarkistus- ja julkisten asioiden valiokunnalle.

Puolalaisen avointa poliittista keskustelua ylläpitävän ODF-säätiön viestintäjohtajan ja journalistin Martin Mycielskin mukaan muutos kuulostaa asiaa tuntemattomasta lähinnä tekniseltä pikkuseikalta, mutta todellisuus on toinen.