Horjuva rauha

Serbijohtaja uhkaa hajottaa Bosnia-Hertsegovinan. Siitä seuraisi herkästi uusi sota. Ongelmien ydin on 26 vuoden takainen rauhansopimus, joka betonoi etniset jännitteet.

Milorad Dodik (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán 6. marraskuuta Banja Lukassa.
Milorad Dodik (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán 6. marraskuuta Banja Lukassa. © Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kansainväliset tarkkailijat odottivat kovia päätöksiä, kun Euroopan unionin ulko- ja puolustusministerit käsittelivät Bosnia-Hertsegovinan tilannetta 15. marraskuuta alkaneessa kokouksessaan.

Maan yllä leijuu uuden sodan vaara, jota on lietsonut etenkin liittovaltion presidenttineuvoston serbiedustaja Milorad Dodik. Lokakuun alussa hän uhkasi irrottaa serbitasavallan liittovaltion keskeisistä rakenteista ja perustaa sille muun muassa oman armeijan.

Jos Dodik toteuttaisi uhkauksensa, Bosnia-Hertsegovina hajoaisi. Yhteenotoilta tuskin vältyttäisiin, eivätkä maassa olevat noin 600 EU-sotilasta kykenisi niitä hillitsemään.

Tarkkailijoiden mielestä EU:n pitäisi kiireesti vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan alueella.

Myös lähellä olevat Naton ja Yhdysvaltain joukot tulisi asettaa hälytystilaan. Tämä olisi viesti sekä Dodikille että kriisin taustalla häärääville Serbialle, Venäjälle ja Kiinalle. Se osoittaisi, etteivät länsimaiden puheet rauhan säilyttämisestä Balkanilla ole tyhjänpäiväisiä.

Sisältö