Putinin kosto, isku Britanniaa vastaan vai vaaliase – Miksi joku halusi myrkyttää kaksoisagentin?

Julkisuudessa ihmetellään, miksi Kreml olisi yrittänyt murhata Sergei Skripalin myrkyllä, jonka jäljet johtavat vääjäämättä Venäjälle.
Teppo Tiilikainen
Eurooppa 14.3.2018 18:30
Venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, makaavat edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Rikostutkinta on käynnissä. Pääministeri Theresa May ilmoitti keskiviikkona 14. maaliskuuta, että Britannia karkottaa maasta 23 venäläisdiplomaattia. Myös korkean ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Venäläinen logiikka toimii Venäjällä. Petturit tapetaan. Tämä muistutus oli ajoitettu juuri nyt,koska se saa julkisuutta. Putin voitaa vaalit ja voi raivata samalla vastustajia ja kukaan ei puutu hänen toimiinsa.Tulee mieleen toinen suurmies,joka pienensi omaa porukkaa sopivaksi.

Sattuvasti tuoreeltaan, heti sunnuntai-iltana 4.3., BBC tv-uutissa haastateltu kemiallisten aseitten asiantuntija torjui suoralta kädeltä toimittajan yrityksen syyllistää Venäjän hallitus ja presidentti Vladimir Putin ilman esitutkintatuloksia ja painavaa rikosoikeudellista näyttöä Sergei ja Julia Skripalin myrkyttämisestä.

Tutkijan mukaan yksi perusteltu vaihtoehtohan on, että kyseessä on Venäjän lavastaminen rikoksen tekijäksi.

Siis brittitutkija rohkesi vihjata BBC:n studiossa vaihtoehdosta, että myrkytyksen takana voi olla brittien oma tiedustelupalvelu!

Tälle tulkinnalle on saatavissa jopa tukea kun tiedusteluviranomaisten laittomalla määräyksellä hävitettiin ja tuhottiin keskeisin – poliisin johtaman – esitutkinnan rikostodiste eli se ravintolapöytä, jossa Sergei Skripal ja hänen Julia-tyttärensä ruokailivat sunnuntaina 4.3!

Metropolitan poliisin tuoreesta lausunnosta (The Times 14.3., sivu 6) ei edes selviä, kenelle poliisin mukaan nyt kuuluu myrkytysrikoksen esitutkinta- ja tiedotusvastuu. Poliisin lausunnon mukaan tilanteen johtovastuut ovat vähän epäselviä kun on niin monta viranomaista samalla hiekkalaatikolla.

Lausunto viittoo vahvasti siihen suuntaan, että brittien tiedosteluviranomaiset ja armeija ovat syrjäyttäneet poliisin laittomasti myrkytysrikoksen esitutkinnan johdosta.

Tuore Telegrafin 14.3.juttukin viittoo samaan suuntaan; juorulähteeksi juttussa ei esitetä lain mukaan vastaavaa tai johtavaa esitutkintaviranomaista eli poliisia vaan tiedusteluviranomainen.

Wikipedian mukaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Novichok_agent) USA:lla on ollut hallussaan Novichok –myrkkyä valmistavat, Uzbekistanista rapakon taakse rahdatut, koneet ja tutkimuslaitteet 2002 lähtien. Myös laitoksen tutkijoita ostettiin töihin Britanniaan Salisburyn Porton Downin myrkkylaboratorioihin ja Yhdysvaltoihin. Tuskin menivät Salisburyyn tai Washingtoniin hampurilaisbaarin töihin.

The Times-lehden kahden toimittajan, Deporah Haynes ja Davis Brownin, jutusta 16.3., sivu 7,ilmenee Lontoon hallituksen kieltäytyneen toimittamasta ulkopuoliselle viranomaiselle eli maailman kemiallisia aseita tutkivalle YK:n virastolle (OPCW) Haagin näytettä väitetystä myrkkykaasusta tutkitavaksi sen omissa laboratorioissa. Lontoohan kieltäytyi jo heti tuoreeltaan toimittamassa Venäjälle sen pyytämää näytettä .

Ulkoministeri Johnsonhan ei vastannut BBC:n aamu-tv:ssa 14.3. toimittajan kysymykseen, onko hallitus vastannut OPCW:n pyyntöön saada tutkia näytettä kerrotusta hermomyrkystä omissa laboratorioissaan.
Johnson vastasi kierrellen ”olleensa puhelinyhteydessä Haagiin”.

The Timesin mukaan Lontoon hallitus on ilmoittanut Haagin, että OPCW:n myrkkytutkijat ovat tervetulleita Lontoon “tutustumaan tutkintaan” paitsi viraston venäläiset tutkijat, joille Lontoo ei anna maahantulolupaa eli viisumia.

Lehden haastattelema viraston venäläistutkija Alexander Shulgin komennentoi kafkamaista tilannetta sattuvasti:

“As a fair warning, we will reguire material evidence of the alleged Russian trace in this high-profile case. Britain’s allegations that they have everytihing, and that their world-famous scientists have irrefutable data, but they will not give us anything, will not be taken into account.”

BBC:n sivuston uutisjutussa 17.3. kerrotaan armeijan kemiallisten aseitten Salisburyn kupeessa olevien satavuotiaiden Porton Downin laboratorioiden salatuista virheistä ja onnettomuuksista.

Puolustusministeriö oli työnantajana vuonna 2008 pakotettu rahoittamaan 3 miljoonalla punnalla 360 tutkimuskeskuksen virasta eläkkeellä olevan työntekijän ja tutkijan altistukset ja tutkimukset eri hermomyrkyille.

Myrkykaasujen käsittelyvahinkoja ja altistuksia ei voitu enää sotilaskäskytyksillä lakaista maton alle kun eläkkeellä ollut Porton Downin laboratorioiden työntekijä ilmoitti julkisuuteen häneltä mitatun armeijan ulkopuolisen laboratorion ihotesteissa useita vuosia altituksesta jälkeen 200 mg arvot sarin-hermomyrkystä. Armeijan omissa testeissa alitusta ei oltu havaittu.

Lontoon puolustusministeriön kieltäydyttyä työnantajana vahingonkorvausvastuistaan tuhansille Porton Downin laborotorioissa altistuneille ja oireileville entisille työntekijöille ja heidän omaisisilleen, armeijan vahingonkorvausvastuut ja niiden suuruudet ratkaistaan siviilikanteilla lainvoimaisesti kansallisissa ja EU:n tuomioistuimissa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Kuopion KOn lautamies virkarikosjutuissa 1993-97
Barcelona
CATALONIA