Putinin kosto, isku Britanniaa vastaan vai vaaliase – Miksi joku halusi myrkyttää kaksoisagentin?

Julkisuudessa ihmetellään, miksi Kreml olisi yrittänyt murhata Sergei Skripalin myrkyllä, jonka jäljet johtavat vääjäämättä Venäjälle.
Eurooppa 14.3.2018 18:30
Pelastushenkilökuntaa Salisburyn kaupungissa Etelä-Englannissa, jossa Sergei Skripalin myrkytys tapahtui.
Pelastushenkilökuntaa Salisburyn kaupungissa Etelä-Englannissa, jossa Sergei Skripalin myrkytys tapahtui. © MATT DUNHAM / AP / LEHTIKUVA

Venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, makaavat edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Rikostutkinta on käynnissä.

Pääministeri Theresa May ilmoitti keskiviikkona 14. maaliskuuta, että Britannia karkottaa maasta 23 venäläisdiplomaattia. Myös korkean tason tapaamisia maiden välillä perutaan.

Venäjän osallisuutta myrkytykseen pidetään itsestäänselvyytenä, mutta murhayrityksen motiivista on esitetty monenlaisia teorioita.

Yksinkertaisimman selityksen mukaan kysymyksessä oli Kremlin voimannäyte ja kosto petturille, joka oli tuomittu Venäjällä salaisten tietojen vuotamisesta Britannian tiedustelupalvelulle MI6:lle.

"Kysymyksessä oli kosto ja varoitus, jolla haluttiin osoittaa, että Kremlin ja sen sotilastiedustelu kädet ulottuvat kaikkialle", sanoo presidentti Vladimir Putinin tunnetuimpiin arvostelijoihin kuuluva liikemies ja demokratia-aktivisti Mihail Hodorkovski saksalaisen televisiokanava ZDF:n haastattelussa.