”Putin on kuin epäonnistunut tsaari – pelottava ja epäluotettava”

Venäjällä on kehittymässä uusi vallankumous, ennustaa professori Robert Service.
Eurooppa 11.11.2014 18:00
Venäjän presidentti puhuu kansalle joulukuussa 2012.
Venäjän presidentti puhuu kansalle joulukuussa 2012. © Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva

Venäjällä on totuttu ylistämään Pietari Suurta (1672–1725) loistavaksi tsaariksi, joka länsimaisti hallintoa ja rakensi Venäjästä eurooppalaista suurvaltaa. Hänen aikanaan Venäjää pelättiin ja kunnioitettiin. Silti Pietari Suuri ei kuulu presidentti Vladimir Putinin esikuviin.

Putin sanoo ihailevansa Pjotr Stolypinia, joka toimi tsaari Nikolai II:n pääministerinä vuosina 1906–1911. Stolypin oli monarkisti ja nationalisti. Hän kohteli kovin ottein vallankumouksellisia ja aloitti varovaisen uudistuspolitiikan, jonka saavutukset tosin murenivat ensimmäiseen maailmansotaan ja bolševikkivallankumoukseen.

Oxfordin yliopiston Venäjän historian professori Robert Service on tullut siihen tulokseen, että Putin muistuttaa eniten 1800-luvun alkupuoliskolla hallinnutta tsaari Nikolai I:stä (1825–1855). Hänen mukaansa Nikolai oli ylimielinen diktaattori, joka kiinnitti kaiken huomionsa asevoimiin ja torjui yhteiskunnalliset uudistukset, joilla Venäjän imperiumista olisi rakennettu kehittynyt eurooppalainen valtio.