Puola ajautui kahnauksiin EU:n ja Saksan kanssa – ”Tämä on Putinin ohjattua demokratiaa”

EU:n komissio pohtii rangaistuksia ja yrittää hillitä unionin sisäistä riitelyä.

Adolf Hitler
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Puolan uusi hallitus on liittynyt viime viikkoina Unkarin rinnalle EU:n sisäiseen kansallismieliseen konservatiivirintamaan, joka haastaa avoimesti unionin demokraattisia periaatteita. Samalla Puolaan kohdistuva kritiikki on kasvanut sekä EU:n komissiossa että Saksassa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää liennyttää tilannetta komission ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona Brysselissä. Tarkoituksena on keskustella muun muassa Puolan uudesta medialaista, joka väitetään uhkaavan sananvapautta.

Laki alistaa valtion omistaman yleisradioyhtiön (TVP) tiukasti hallituksen valvontaan ja antaa sille oikeuden nimittää ja erottaa TVP:n johtajia. Neljä kanavajohtajaa ilmoitti eroavansa oma-aloitteisesti jo sunnuntaina 10. tammikuuta.

Kymmenettuhannet puolalaiset osoittivat viime lauantaina mieltään lakia vastaan Varsovassa ja muissa kaupungeissa. Myös Euroopan neuvosto ja kansainväliset journalistijärjestöt katsovat lain loukkaavan sananvapautta.

EU:n komissio on ollut tyytymätön myös hallituksen päätökseen rajoittaa perustuslakituomioistuimen valtaa. 15-jäseninen tuomioistuin on pystynyt torjumaan tähän asti lakeja yksinkertaisella enemmistöllä, mutta nyt siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.

Samaan aikaan presidentti Andrzej Duda on nimittänyt 15-jäseniseen tuomioistuimeen viisi uutta tuomaria, joiden näkemykset myötäilevät nykyistä kansallismielistä hallitusta. Uudet tuomarit korvaavat liberaalin Kansalaisfoorumin hallituskaudella nimitetyt tuomarit.

Duda edustaa kansallismielistä ja konservatiivista Laki- ja oikeuspuoluetta (PiS), joka voitti lokakuussa järjestetyt parlamenttivaalit ja muodosti maahan uuden hallituksen pääministeri Beata Szydlon johdolla. Hallituksella on ehdoton enemmistö Puolan parlamentissa Sejmissä.

“Puolalaiset ovat yllättyneet siitä, kuinka nopeasti ja päättäväisesti uusi hallitus on ryhtynyt toteuttamaan ristiriitaisia uudistuksiaan”, sanoo Suomen Kuvalehdelle toimittaja Matthew Day, joka on työskennellyt pitkään Varsovassa brittiläisen The Telegraph -lehden kirjeenvaihtajana.

 

Puolan liberaali oppositio syyttää hallitusta demokratian vastaisesta toiminnasta.

Maan entinen presidentti, Solidaarisuus-johtaja Lech Wałęsa pelkää puolestaan, että hallitus tekee Puolasta naurettavan muun maailman silmissä. Viime viikkoina tilanne on kärjistynyt avoimeksi sanasodaksi myös EU:n sisällä.

Euroopan parlamentin saksalainen puhemies Martin Schulz vertasi perustuslakituomioistuimen uudistusta ja tuomarinimityksiä vallankaappaukseen.

“Tämä on Putinin mallin mukaista ohjattua demokratiaa”, Schulz sanoi saksalaisen Frankfurter Allgemeine -lehden haastattelussa.

EU:n komissiossa mediapolitiikasta vastaava saksalainen Günther Oettinger on puolestaan uhannut, että EU:n ryhtyy valvomaan Puolan oikeusvaltiokehitystä.

“Paljon puhuu sen puolesta, että aktivoimme oikeusvaltiomekanismin ja alistamme Varsovan valvontaan”, Oettinger sanoi.

Oettinger viittasi pari vuotta sitten hyväksyttyyn mekanismiin, jolla jäsenmaalta voidaan pidättää äänioikeus EU:n huippukokouksissa, jos se rikkoo jatkuvasti ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta tai muita unionin perusperiaatteita.

Myös Saksan päähallituspuolueen CDU:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Volker Kauder on vaatinut Puolalle rangaistuksia.

“Puolan hallituksen pitää tietää, ettei Euroopassa saa rikkoa tiettyjä perusarvoja”, hän sanoi Der Spiegel -lehden haastattelussa.

 

Saksalaispoliitikkojen lausunnot ovat ärsyttäneet Puolan hallitusta, ja maan uusi oikeusministeri Zbigniew Ziobro vastasi niihin vertaamalla Saksan nykyjohdon politiikkaa natsi-Saksaan.

Samaan aikaan puolalainen viikkolehti Wprost antoi liittokansleri Angela Merkelille Adolf Hitlerin kasvot kansikuvassaan, joka pohjautui vanhaan natsijohtajia esittävään valokuvaan.

Hitleriä ympäröiviä natsikenraaleja esittävät kuvassa EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz ja komissaari Günther Oettinger. Taustalla liehuu EU:n lippu.

Saksan Varsovan-suurlähettiläs kutsuttiin maanantaina 11. tammikuuta kuultavaksi Puolan ulkoministeriöön maiden välisen kiistelyn takia. Keskustelujen yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta molempien maiden ulkoministerit vakuuttivat illalla, että suhteet ovat kunnossa.

“Meidän suhteemme Saksaan ei ole jännittynyt, joten meidän ei tarvitse liennyttää”, Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski sanoi.

 

Lech ja Jarosław Kaczyńskin 2000-luvun alussa perustama Laki- ja oikeuspuolue (PiS) korostaa katolisia arvoja ja suhtautuu kriittisesti EU:hun. Puolue oli hallitusvallassa vuosina 2005–2007. Puolaa pidettiin tuolloin EU:ssa häirikkönä ja sen suhteet Saksaa olivat erittäin huonot.

Jarosław Kaczyński on jälleen Puolan vaikutusvaltaisin poliitikko, vaikka hän jättäytyi tietoisesti hallituksen ulkopuolelle. Matthew Dayn mukaan pääministeri Beata Szydlo on pelkkä keulakuva.

“Kaczyńskin rooli on outo ja huolestuttava”, Day sanoo. “Hän ohjailee hallitusta suljettujen ovien takana, vaikka hän on muodollisesti pelkkä kansanedustaja, eikä kanna siten vastuuta sen toiminnasta.”

Day ei silti usko, että viime viikkojen sanasota johtaisi vakavaan ja pitkäaikaiseen konfliktiin.

”Puolalaiset ovat hyvin EU-myönteisiä”, hän sanoo. ”He tietävät, että Puola on hyötynyt jäsenyydestä.”