Protesti yltyy  Venäjällä

Ruohonjuuritason liikkeet haastavat viranomaisten päätöksiä. Putinin kannatus laskee, ja etenkin nuoret ovat kriittisiä.

Eurooppa 07.06.2019 06:00
Teksti Teppo tiilikainen
Tuhannet venäläiset osoittivat mieltään kaatopaikkahanketta vastaan Arkangelin keskusaukiolla sunnuntaina 7. huhtikuuta. Taigalle on alettu rakentaa kaatopaikkaa miljoonien moskovalaisten jätteille.
Tuhannet venäläiset osoittivat mieltään kaatopaikkahanketta vastaan Arkangelin keskusaukiolla sunnuntaina 7. huhtikuuta. Taigalle on alettu rakentaa kaatopaikkaa miljoonien moskovalaisten jätteille. © Anna Vinogradova / ap / lk

Arkangelissa kuohuu. Tilanne on ollut erittäin jännittynyt sen jälkeen, kun mellakkapoliisit iskivät Moskovan kaatopaikkahanketta vastustavien aktivistien kimppuun toukokuun lopulla.

Pohjoisvenäläisen Arkangelin asukkaat vastustavat Šiesen kylään rakennettavaa jättimäistä kaatopaikkaa, jonne on tarkoitus rahdata vuosittain puoli miljoonaa tonnia jätteitä 1 200 kilometrin päästä Moskovasta.

Mielenosoittajat vaativat kuvernööri Igor Orlovin eroa. He ovat polttaneet siltoja ja rakentaneet esteitä Šieseen johtavalle tielle. Tilanne johtanut väkivaltaisiin yhteenottoihin, kun muualta Venäjältä lähetetyt mellakkapoliisit ja kansalliskaartilaiset ovat yrittäneet häätää protestoijia. Paikallinen poliisi on ollut haluton puuttumaan tilanteeseen.

Sisältö